16.12.2023 - Cumartesi 19:04

Marmara Denizi’nde son dönemde meydana gelen irili ufaklı depremler beklenen büyük depremle ilgili endişeleri arttırdı. 1999 depreminde büyük acılar yaşayan ilimizde yatay mimari anlayışı benimsenerek daha güvenli binalar yapılmaya başlandı. Ancak, gerek kent merkezinde gerekse ilçelerde 1999 depremini yaşamış çok sayıda bina olası bir depremde akıbetini bekliyor.  Riskli yapıların dönüştürülmesi konusunda atılan adımların yetersiz kalması ise endişeleri arttırıyor.

 

BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR

 

Marmara Denizi'nde meydana gelen son depremleri yorumlayan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı, Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı, AFAD Kurul Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara'da büyük bir deprem beklendiğini belirterek tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi.

 

“BÜYÜK YIKIM OLABİLİR”

 

Ersoy, “Malum Marmara'da büyük bir deprem bekleniyor…1766'da bu kuzey kolu içerisinde iki tane bir yıl içinde iki tane büyük deprem var. İkisi de 7'nin üzerinde. Bu süre doldu. Dolduğu için de bu bölgede her an deprem olabilir. Şu anda da olabilir. Ama bu bir yüzyıl beklemeyecek. 10'lu yıllar içerisinde de olabilir…1999 Kocaeli depremi Marmara'ya stres bindirdi. Stres uçları arası bir şekilde deprem ile karşımıza çıkacak. Bu deprem ki, 7'yi geçen büyük bir deprem, 7.5'e kadar çıkabilir. Bu Marmara için bir yıkım olabilir. Bunu görmek gerekiyor. Bunun hiç şakası yok” ifadelerine yer verdi.

 

 

YORUM YAZ