Dünya Tiyatro Günü Ne Zaman? Dünya Tiyatro Günü Nedir? 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Niye Kutlanır?

27.03.2024 - Çarşamba 16:13

Dünya Tiyatro Günü, ilk kez 1961 yılında Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (International Theatre Institute - ITI) tarafından kutlanmaya başlanmıştır. Bu özel gün, tiyatronun evrensel değerlerini ve kültürel önemini vurgulamak amacıyla her yıl 27 Mart'ta dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Peki, Dünya Tiyatro Günü ne zaman? Dünya Tiyatro Günü nedir, niye kutlanır?
Dünya Tiyatro Günü Nedir?Dünya Tiyatro Günü, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (International Theatre Institute - ITI) tarafından 1961 yılında kurulmuştur. Her yıl 27 Mart günü, ITI merkezleri ve dünya genelindeki tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Bu özel gün, pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
Dünya Tiyatro Günü'nün en önemli etkinliklerinden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bir bildirgenin yayımlanmasıdır. İlk bildirge, 1962 yılında Fransız tiyatro sanatçısı Jean Cocteau tarafından kaleme alınmıştır.
Dünya Tiyatro Günü fikri, dönemin Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (International Theatre Institute - ITI) başkanı Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, ardından Viyana'da yapılan 9. ITI Konferansı'nda ortaya atılmıştır. İskandinav ülkelerinden gelen destekle birlikte bu fikir hayata geçirilmiştir. Kabul edildikten sonra, her yıl 27 Mart günü, Paris'te bulunan Uluslar Tiyatrosu'nun (Theatre of Nations) 1962 tarihli açılış günü olarak belirlenmiştir. ITI'nin dünya çapındaki 100'ü aşkın merkezinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlanmıştır.
UNESCO tarafından kurulan ITI'nin amacı, sahne sanatları bağlamında dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini artırmak, sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasına katkıda bulunmak için karşılıklı anlayışı geliştirmektir. Bu hedefler, Dünya Tiyatro Günü'nde bir kez daha hatırlatılmaktadır.
Her yıl, tiyatro ve diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı, Dünya Tiyatro Günü için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Bu konuşmanın metni 20'den fazla dile çevrilir, pek çok gazetede yayınlanır. Dünya genelindeki tiyatro gruplarının oyunlarından önce okunur.
Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAZ