Sağlıklı Beslenerek Depresyondan Kurtulabilir miyiz? İşte Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

27.03.2024 - Çarşamba 18:13

Sağlıklı diyet listesi, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar ve bu da beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Özellikle bazı besinlerin ruh hali ve beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu besinleri de düzenli ve yeterli bir şekilde tüketmek depresyona karşı koyabilmeyi imkanlı kılar.
Çağımızın hastalığı olarak bilinen depresyon, çoğunlukla güneşin yüzünü kısıtlı olarak gördüğümüz sonbaharda ortaya çıkar veya daha fazla şiddetlenir. Serotonin hormonu salgısının azaldığı kış ayları süresince depresyona karşı doğru bir şekilde beslenerek ruhsal sorunlara karşı direncinizi yüksek tutabilirsiniz. Bu içeriği okumaya devam ederek depresyon belirtileri, depresyona karşı nasıl bir mücadele edilebileceği, depresyona iyi gelen yiyecekler ve depresyona direnci artıran beslenme önerileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?Hayatta zevk alınan, mutlu olunan durumlardan keyif almamak depresyonun en belirgin belirtileri arasında yer alır. Keyifli zamanların o kişi için hiçbir anlamı olmaması, mutsuz olma, keder, karamsarlık, hüzün, umutsuzluk duygularının yoğun hissedilmesi de depresyonun diğer özellikleri arasındadır. Depresyonun meydana gelmesinde birçok etken rol oynar. Kalıtımsal sebepler, kayıplar, toplumsal olaylar, hormonal bozukluklar, yaşamın bazı dönemlerindeki yaşam stili değişiklikleri veya biyokimyasal değişiklikler depresyona sebebiyet veren etkenlerdendir.
Çevremizde her 10 kişiden birinde depresyon görülürken vücutta bazı hormon seviyelerinde belirgin değişiklikler olur. Beslenme alışkanlıklarında yapılan birtakım önemli değişiklikler depresyonun bizde meydana gelmesine ve ilerlemesine engel olabilir. Bu bağlamda beslenme ve depresyon ilişkisi konusunda araştırma yapmak ve bu doğrultuda hayatımızı şekillendirmek yaşam kalitemiz için önemlidir.
Serotonin Nasıl Yükseltilebilir?Serotonin besinler aracılığı ile yükseltilemez. Fakat yapı taşı triptofan isimli bir aminoasit olan serotonin vücutta üretilir. Triptofan; serotonin ve melatoninin üretiminde önemli bir maddedir. Serotonin miktarının yükseltilmesinde magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler büyük bir öneme sahiptir. Ceviz, domates, süt, hindi eti, muz, fıstık, badem, kefir, yumurta, keten tohumu, mandalina, erik, kakao gibi yiyecekler yüksek oranda triptofan içerir. Kefirin sakinleştirici etkisi vardır ve içerisinde yüksek oranda kalsiyum, magnezyum ve B vitamini vardır.
Ruh Sağlığına İyi Gelen BesinlerRuh sağlığını destekleyen bazı besinler vardır. Bu besinler, beyin fonksiyonlarını destekleyerek ve ruh halini iyileştirerek genel bir pozitif etki yapabilir. Yağlı, kalorili ve kişiyi ağırlaşmış hissettirecek depresyona iyi gelmeyen yiyecekler yerine sağlıklı besinler tüketilerek ruh sağlığı iyileştirilebilir. İşte ruh sağlığına iyi gelen besinlerden bazıları:
Omega-3 Yağ AsitleriSomon ve sardalya gibi balıklar, keten tohumu, ceviz gibi yiyecekler omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağ asitleri beyin sağlığı için önemlidir ve ruh halini olumlu yönde etkileyebilir.
MagnezyumPsikolojiye iyi gelen yiyecekler arasında fındık, tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Bunlar gibi magnezyum açısından zengin gıdaların tüketilmesi ruh halini iyileştirebilir.
ProbiyotiklerBağırsak sağlığını destekleyen probiyotikler, ruh halini ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyebilir. Yoğurt, kefir, turşu gibi fermente gıdalar probiyotik açısından zengindir.
AntioksidanlarDepresyona iyi gelen meyveler tüketilerek antioksidan alımı yapılabilir. Renkli meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar, vücudu oksidatif stresten koruyabilir ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapabilir. Bu da ruh halini iyileştirebilir.
B VitaminleriYeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, yumurta, et gibi gıdalarda bulunan B vitaminleri, beyin fonksiyonlarını destekler ve ruh halini düzeltebilir.
Triptofan İçeren GıdalarTriptofan, serotonin üretiminde kullanılan bir amino asittir. Hindi, tavuk, süt ürünleri, muz gibi gıdalar tryptophan açısından zengindir.
Ruh sağlığı üzerinde beslenmenin etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak dengeli bir beslenme programı, vücudun ihtiyacı olan besinleri almasına yardımcı olur ve dolaylı olarak ruh sağlığını destekler. Bu besinlerin dengeli bir diyet içinde yer alması, genel sağlık ve ruh halinin iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
Kaynak: haber merkezi

YORUM YAZ