İhracatçılara "yeşil dönüşüm" desteğinin detayları için çalışmalar sürüyor

16.05.2024 - Perşembe 10:26

 

İklim değişikliğinin nedenleri ve nasıl önlenebileceği konusunda dünya çapında farkındalığın artırılması amacıyla her yıl 15 Mayıs, "Dünya İklim Günü" olarak kutlanırken, söz konusu günde iklim krizini önlemek için atılması gereken adımlara odaklanılıyor.

Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında Paris Anlaşması'nı 2016'da imzalarken, söz konusu anlaşma 2021'de onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu süreçte, Türkiye'nin 2053 karbon nötr hedefi ortaya konuldu.

Öte yandan 2019'da açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılında ilk karbon nötr kıta olma hedefini ortaya koyan AB, son dönemde bu amaçla çalışmalarına hız verdi.

AB ülkeleri, yüzde 41 payla Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunurken, Ticaret Bakanlığı bu durumun korunması ve güçlendirilmesi için ihracatçı firmalara "yeşil dönüşüm" amacıyla bazı destekler sağlıyor.

Demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenen sektörler olacağı öngörülüyor. Bu sektörlerin 2023'te Avrupa'ya ihracatı, AB’ye gerçekleştirilen toplam ihracatın yüzde 34’ünü oluşturuyor.

YORUM YAZ