Meral Akşener kimdir, kaç yaşında, nereli?

05.06.2024 - Çarşamba 21:14

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun olan ve yüksek lisans ile doktorasını tamamlayarak "tarih doktoru" unvanını kazanan Meral Akşener, vatandaşların sıkça araştırdığı siyasetçilerden biri olarak öne çıkıyor. Peki, Meral Akşener kimdir, Meral Akşener kaç yaşında, Meral Akşener nereli? İşte, Merak Akşener hakkında merak edilenler...
Meral Akşener kimdir?18 Temmuz 1956'da Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Gündoğdu mahallesinde doğan Meral Akşener, 67 yaşındadır. Meral Akşener'in babası Tahir Ömer, annesi ise Sıddıka'dır.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun olduktan sonra doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlamıştır. Yıldız, Kocaeli ve Marmara Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak dersler vermiş, ayrıca Kocaeli Üniversitesi'nde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı yapmıştır. Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı'nın kuruluşunu gerçekleştirmiştir.
Akşener, 20. dönemde İstanbul, 21. dönemde Kocaeli, 23. ve 24. dönemde yeniden İstanbul milletvekili olarak seçilmiştir. 54. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev almış, 23. ve 24. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilliği yapmıştır. 25 Ekim 2017'de İYİ Parti'nin kuruluşunu gerçekleştirmiş ve 26 Ekim 2017'de İYİ Parti Genel Başkanı olarak seçilmiştir. Meral Akşener evli ve bir çocuk annesidir.
Drama'dan Türkiye'ye göç etmiş bir muhacir ailenin kızı olan Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 tarihinde Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Gündoğdu mahallesinde dünyaya geldi. Baba adı Tahir Ömer, anne adı Sıddıka'dır. Babası, Diyarbakır'ın Küçükkadı köyünden Balkanlar'a göç etmiş bir Alevi Türkmen ailesine mensuptur.
Meral Akşener Siyasi Hayatı1995 yılında Doğru Yol Partisi Kadın Kolları Başkanı olan Meral Akşener, ilk kez 1995 Türkiye genel seçimlerinde DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girdi. Necmettin Erbakan'ın liderliğindeki Refah Partisi (RP) ve DYP koalisyonunun oluşturduğu 54. Türkiye Hükümeti'nde, 28 Haziran 1996 tarihinde Susurluk Kazası sonrası içişleri bakanlığından istifa eden Mehmet Ağar'ın yerine atandı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk kadın içişleri bakanı oldu. 31 Ocak 1997'de Sincan Belediyesinin düzenlediği "Kudüs Gecesi" etkinliğinden sonra, Tansu Çiller'in talimatıyla Sincan Belediye Başkanını görevden aldı. 28 Şubat süreci ve hükümetin dağılmasıyla görevi 30 Haziran 1997'de sona erdi. 1999 Türkiye genel seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili olarak yeniden meclise girdi. Meral Akşener, 9 Mayıs 1999 tarihine kadar Doğru Yol Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı, ardından istifa etti. 2002 Türkiye genel seçimlerinde DYP, %9,54 oy alarak baraj altında kaldı.
Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAZ