Acil yıkım kararı aldılar !

13.07.2023 - Perşembe 17:49

Sakarya'da deprem hasarı nedeniyle yıkım kararı verilen okullara bir yenisi daha eklendi. Şehirdeki tek "kız anadolu lisesi" olma özelliği taşıyan Hacı Zehra Akkoç Kız Anadolu Lisesi'nin binası için yıkım kararı verildi.

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yıkılan Sakarya'daki yüksek katlı ve hasarlı bina sorunu devam ediyor.
Özellikle Adapazarı ilçesi genelindeki 1999 öncesi yüksek katlı binalara yönelik tartışmalar devam ederken, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okul binalarına yönelik tarama çalışmaları da devam ediyor.
1999 depremi öncesi ve yüksek katlı olan okul binalarına yapılan denetimlerde 2018'de yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine uymadığı belirlenen çok sayıda okul için yıkım kararı verilmişti.

YIL İÇİNDE 3 OKUL ACİL TAHLİYE EDİLDİ

Bu kapsamda Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Ana bina), Ozanlar Lisesi ve Ozanlar Ortaokulu binaları için yıkım kararı verilirken okullar tahliye edilmişti.
Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri sınıflara çevrilen atölyelere, Ozanlar Lisesi öğrencileri Tepekum'da yeni yapılan okul binasına, Ozanlar Ortaokulu öğrencileri ise yine aynı semtteki Şehit Mustafa Özen Okuluna taşınmıştı.

SAKARYA'DA TEK OLAN OKULA YIKIM KARARI!

Şehrin eski yerleşim bölgelerinden; Şeker, İstiklal ve Kurtuluş Mahallelerinin kesişiminde eski Reji Sokağında bulunan Hacı Zehra Akkoç Kız Anadolu Lisesi 1997 yılında inşaatı tamamlanan 5 katlı binada açılmıştı.

Deprem kontrolünden geçinildi!

İmam hatipler ve mesleki liseler dışında Sakarya'nın tek kız anadolu lisesi olan Hacı Zehra Akkoç Kız Anadolu Lisesi'nin binası da deprem kontrolünden geçirildi.
Karot örnekleri alınması ve çeşitli incelemelerin ardından hazırlanan raporda binanın 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre depreme dayanıksız olduğu ve acilen yıkılması raporu hazırlandı.

OKUL HIZIRTEPE'YE TAŞINIYOR

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü de bakanlık görüşünün ardından raporu işleme alarak okul için tahliye kararı aldı.
Okulların tatilde olması sebebiyle diğer okullara göre daha rahat olan tahliye sürecinin sonrasında okul; yeni eğitim - öğretim yılında Adapazarı Hızırtepe Mahallesi'nde yapımı yeni tamamlanan 24 derslikli binada hizmet verecek.

YENİ OKUL BİNASI YAPILACAK

Şehir merkezindeki 5 katlı okul binasının yıkılarak yerine yeniden Hacı Zehra Akkoç Kız Anadolu Lisesi'nin kullanacağı bir bina yapılması için sürecin başlatılacağı öğrenildi.
26 derslikli ve yaklaşık 650 öğrencinin eğitim gördüğü okulun mevcut yerinde daha önce pazartesi semt pazarı kuruluyordu.

 

YORUM YAZ