Hasat başladı

24.10.2023 - Salı 10:37

Dünyaya ihracatı yapılan ve Sakarya’nın Geyve ile Pamukova ilçelerinde yetiştirilen coğrafi işaretli ayvada hasat başladı. Sapından yaprağına kadar değerlendirilen ve özenle toplanan dalların altın sarısı, Türkiye pazarının yanı sıra Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya’ya gönderiliyor.
Pekmezi, kurutması, reçeli, kompostosu, çayı yapılan ve sadece elle toplanan dalların sarı altını, iç piyasa ihtiyacının önemli kısmını karşılamasının yanı sıra dünyanın birçok noktasına ihraç ediliyor. Dünyanın ayva üretiminin yüzde 70’i Türkiye’den ülkemizin ayva ihtiyacının yüzde 70’ini ise Sakarya’nın Geyve ilçesi karşılıyor. Sapından yaprağına kadar değerlendirilen meyve, dallardan özenle toplanıyor. Bahçede işçiler tarafından kalitesine göre ayrılarak kasalara yerleştirilip, soğuk hava depolarına kaldırılan ayva, burada yapılan işlemler sonrasında Türkiye pazarının yanı sıra Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya’ya gönderiliyor. Ayrıca hasadına devam edilen Kocaeli’nin Kartepe ilçesi sınırlarında yetiştirilen Eşme ayvası, yurt dışında Fransa, Almanya başta olmak üzere 13 ülkeye ihraç edilerek ağızları tatlandırmaya devam edecek.

"Biz bunlara ayva değil ‘dalların altın sarısı’ diye hitap ediyoruz"
Ayva üreticisi İsmail Erkal, "Biz bunlara ayva değil ‘dalların altın sarısı’ diye hitap ediyoruz. Hasat zamanındayız şuan. Şubat-mart aylarında ağaçlarımızı buduyoruz. Nisan’ın sonuna doğru çiçeklenme dönemi başlıyor. O dönemde ilaçlamalarımızı gerçekleştiriyoruz. Ağaçlarımızdaki meyvelerimizi daha kaliteli yetiştirebilmek için temmuz-haziran aylarında tekleme yaparız. Eylül ayının sonu ekim ayının başı gibi hasat başlar. 12 aylık serüvenimiz bu şekilde. Dalların altın sarılarını düzgün ve kaliteli yetiştirebilmek için nisandan başlayıp ekim ayına kadar mücadele ediyoruz. İlçemizdeki ayva hasadı ekim başında başlayıp Kasım ayının ortasına kadar sürüyor. Yani bir, bir buçuk ay içerisinde bahçelerimizdeki ürünlerimizin tamamını toplamış oluyoruz. Ayva, çok nazik bir meyvedir. Kabuğu incedir, toplanırken çok nazik toplanılması lazım. Tek tek ve eldivenle toplanması gereken bir meyve. Kabuğu ince olduğu için bere yapma ihtimali yüksektir. Depoda uzun süreli dayanması için bere yapmaması lazım çünkü ihracata giden bir meyvenin, yurtdışındaki incelemelerde veya gümrüklerde sıkıntı oluşmaması için nazik toplanılması gerekiyor" dedi. 

YORUM YAZ