Ahmet Mümtaz Taylan kimdir, kaç yaşında, nereli? Ahmet Mümtaz Taylan oynadığı diziler ve filmler hangileri?

02.03.2024 - Cumartesi 00:14

Ahmet Mümtaz Taylan Kimdir?Ahmet Mümtaz Taylan 12 Eylül 1965 tarihinde Ankara'da dünyaya gelmiştir. Arnavut kökenli bir baba ve Çerkes kökenli bir annenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Maden işletmeciliği yapan babasının işi dolayısıyla çocukluğunun ilk ve orta öğrenim dönemleri farklı şehirlerde geçti. İlköğrenimine beş yaşında iken Isparta’nın Eğirdir ilçesinin Şarkikaraağaç beldesinde ikinci sınıftan başlamıştır. Ancak Ankara'da bitirmiştir. Liseyi İzmir'de Karataş Lisesi'nde bitirmiştir.
Lisans eğitimini 15 yaşında Gazi Üniversitesi İktisat Bölümünde tamamlamıştır. Bu bölümden mezun olmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne girmiştir. Buradan da 1989'da mezun olmuştur. Öğrencilik yılları süresince yaz aylarında maden işçiliği, asfalt şantiyelerinde kantarcılık (kamyon tartma), çiçekçilik, garsonluk gibi çeşitli işler yapmıştır.
1989'dan beri Devlet Tiyatrolarında 18 yıl süreyle oyunculuk, yönetmenlik, sanat yönetmenliği, genel müdür danışmanlığı gibi görevler yapmıştır. 1989-1993 yılları arasında Diyarbakır Devlet Tiyatrosunda çalışmıştır. 1993-1994 tiyatro sezonunda Almanya'da Theater an Der Ruhr'da İtalyan asıllı Alman yönetmen Roberto Ciulli ile, 1994'ten itibaren bir çok projede Yücel Erten'le çalışmıştır.
Diyarbakır ve Almanya'dan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalışmıştır. Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS)'nin kurucu üyeleri arasında bulunmuştur. Aynı zamanda DETİS'in ilk genel başkanı olmuştur. 2006'da Devlet Tiyatroları'ndan istifa etmiştir.
Tiyatroda kendini yönetmen olarak daha iyi ifade ettiğini dile getiren sanatçı, 2000'den beri tiyatroda sadece yönetmenlik yapmıştır. Eskişehir Belediye Tiyatrosu'nda sahnelediği Bilgesu Erenus'un Misafir oyun ile 2002 İsmet Küntay En İyi Yönetmen Ödülü'ne layık görülmüştür.
Sanatçı, 1996'dan itibaren çeşitli hem televizyonda hem de beyaz perdede oynamıştır. Televizyonda Kurşun Yarası, Çapkın, Ezo Gelin gibi pek çok dizide rol almıştır. Leyla ile Mecnun dizisindeki İskender rolü ile ününe ün katmıştır. Leyla ile Mecnun'un yayından kalkmasının ardından aynı kadro ile çekilen Ben de Özledim adlı absürt komedi dizisinde rol almıştır.
Ömer Vargı'nın 2004 yılı İnşaat filmindeki rolüyle 36. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterilmiştir. İnan Temelkuran'ın Made in Europe (2007) filmindeki rolüyle 15. Altın Koza Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu ödülünü, Ahmet Haluk Ünal'ın 2011 yapımı Saklı Hayatlar filmindeki rolü ile Rusya-Tataristan’daki 8. Uluslararası Kazan Müslüman Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. Nuri Bilge Ceylan'ın 2011 yapımı Bir Zamanlar Anadolu'da filminde Arap Ali rolünü canlandırmıştır. Yılmaz Erdoğan'ın Oscar aday adayı olan Kelebeğin Rüyası filminde de oynayan Taylan, 2020'de Gelincik filmi ile Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görümüştür.
2012-2014 yıllarında Hürriyet gazetesinde haftalık yazılar yazmıştır. Gezi Parkı olayları esnasında gerilimi sonlandırmak için cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için davet edilen 11 kişilik heyette bulunmuştur. Farklı kesimlerden davetlilerle beraber 5 saatlik bir toplantıya katılmıştır.
Ahmet Mümtaz Taylan, NTV kanalında 2022'den itibaren bir program sunmaya başlamıştır. Ahmet Mümtaz Taylan Empati programı ile NTV kanalında yayınlanmıştır. Türk yapımcıların geliştirdiği özgün bir formatı olan  programda ünlü kişileri misafir ederek keyifli sohbetler gerçekleştirmiştir. 
Deneyimlerini Irmak Zileli'nin "Ara Toplam - Yolumu Ararken Öğrendiklerim" adıyla kitaplaştırdığı nehir söyleşi ile anlatmıştır. Kitap, Mart 2021 tarihinde yayımlanmıştır.
Ahmet Mümtaz Taylan'ın Özel HayatıAhmet Mümtaz Taylan, üç kez evlenmiştir. Müge Kızılbağlı ile evliliğinden Ayşe Dilan adında bir kızı dünyaya gelmiştir. Oyuncu Ayçin İnci ile 2007'de evlenmiştir ancak bu evliliği 2012 yılında sonlandırmıştır.
Ahmet Mümtaz Taylan Oynadığı Diziler ve FilmlerAziz HalkaGüneydoğu'dan Öyküler Önce VatanKübraKopukÖlümlü Dünya 2Son GünKızılcık ŞerbetiKinÖlüm ZamanıKar KırmızıAlefArızaGelincikOrganize İşler Sazan SarmalıÖlümlü DünyaŞahsiyetİnsanlık SuçuHayat SırlarıKırık Kalpler BankasıHayat ŞarkısıSaruhanÇırağan BaskınıGüzel KöylüSen Aydınlatırsın GeceyiKelebeğin RüyasıBen de ÖzledimKurtuluş Son Durakİşler GüçlerLeyla ile MecnunBir Zamanlar Anadolu'daSaklı HayatlarBehzat Ç. Bir Ankara PolisiyesiEjder KapanıKaptan FezaKars ÖyküleriKadri´nin Götürdüğü Yere GitAdını Sen KoySonsuzSon BaharKars HikayeleriBaşımın BelasıGeçerken UğradımEmret Komutanım: Şah MatMavi Gözlü Dev: Nazım HikmetHayat ApartmanıZeynep´in Sekiz GünüEzo GelinDaha NelerKınalı KuzularŞaşkınKınalı Kuzular: Nişanlıya Verilen SözCenneti BeklerkenEzo GelinSen Ne Dilersen Avrupa'da Bir GünÇapkın (III)Anlat İstanbulHırsız VarSahraOkulYazı TuraİnşaatKurşun YarasıBabaÇaylakZeybek AteşiBarbunya NuriYılan HikayesiGazino Bülbülü
Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAZ