Aralıklı Oruç Nedir? Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır? Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

27.04.2024 - Cumartesi 23:13

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte kilo vermek isteyenler, yeni yöntemler denemeye başladı. Son zamanlarda adının sıkça geçtiği aralıklı oruç , merak konusu oldu. Peki, aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? Zararı var mıdır?, En doğru aralıklı oruç nasıl yapılır?, Aralıklı oruç diyeti ile 1 ayda kaç kilo verilir?, Aralıklı oruçta kilo verme ne zaman başlar, 20 4 aralıklı oruç hangi saatlerde yapılır? İşte aralık oruç hakkında bilmeniz gereken her şey haberimizde.. 
Aralıklı Oruç Nedir?"Intermittend fasting" kavramı ile eminim ki karşılaşmışsınızdır. Bu kavramın Türkçe karşılığı aralıklı oruçtur. Aralıklı oruç olarak bilinen Intermittend fasting,aslında bir diyet yöntemi değil bir beslenme düzenidir. Çoğu kişi bu düzeni yaşam tarzı haline getirdi ve getirmeye devam ediyor. Aralıklı oruç dediğimiz yeme düzeninde odak konusu olan ne yediğimiz değildir. Yani önemli saat aralığıdır. 
Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?Aralıklı orucu uygulama yöntemi basittir. Buradaki amaç, belli saat aralığında yemek ve aynı şekilde belli saat aralığında aç kalmaktır. Bütün bunların daha iyi anlaşılması için aralıkla oruçta kullanılan birkaç yöntemden bahsedelim.
Aralıklı oruç, klasik bir diyet programı değil, beslenme alışkanlığına dayanan bir düzen. Bu düzende, yemek yeme ve açlık süreleri belirli bir periyoda göre planlanır. En yaygın uygulama yöntemleri arasında 16/8 yöntemi, eat-stop-eat yöntemi ve 5:2 yöntemi bulunmaktadır.
16/8 Yöntemi: Bu yöntemde, 16 saat boyunca aç kalıp 8 saatlik bir yeme penceresi belirlenir. Örneğin, günün 16 saatini aç olarak geçirip, kalan 8 saat içerisinde yemek yenir.
Eat-stop-eat Yöntemi: Haftada 1 veya 2 kez uygulanabilen bu yöntemde, 24 saatlik periyotlar halinde açlık yaşanır. Örneğin, bir gün boyunca yemek yemeden geçirilir.
5:2 Yöntemi: Haftanın 5 günü normal bir şekilde beslenilirken, diğer 2 gün ise kalori alımı kısıtlanır. Bu günlerde genellikle 500-600 kalorilik hafif öğünler tercih edilir.
Aralıklı Oruçun Faydaları Nelerdir?Sindirim Sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.Kilo kaybına yardımcı olur.Yağ yakımını hızlandırır ve karın bölgesindeki yağlanmaların giderilmesine yardımcı olur.Beyin sağlığını korur ve Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlüyor.Kalp sağlığını korur ve iyi kolestrolü arttırırken kötü kolesterolü düşürür.Kan şekeri dengesini düzenler ve iltihaplanmayı azaltır.Hayatınızı düzene sokar ve zaman tasarrufu sağlar.Açlık hissini azaltır ve açlığa karşı direnci artırır.Aralıklı Orucun Zararı Var mıdır?Aralıklı orucun herkesin yapması önerilmez. Herhangi bir sağlık sorunu olanlar yapmamalı. Özellikle yapmaması gereken kişiler:
Diyabet hastaları,Kan şekeri dengesinde sorun yaşayanlar,Hamileler,İlaç kullanan kişiler,Emziren anneler,Daha önce yeme bozukluğu olanlar,Çok zayıfsanız aralıklı oruç yapmamanız önerilir. Aksi halde farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAZ