Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar Kimdir?

11.04.2024 - Perşembe 10:13

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türkiye'nin milli ve özgün insansız hava aracı sistemlerini geliştirmesiyle tanınan bir isimdir. Baykar tarafından üretilen ve dünya genelinde çok sayıda ülkeye ihraç edilen insansız hava araçları, Bayraktar'ın liderliğindeki ekipler tarafından kavramsal tasarım, prototip, test, üretim, iş geliştirme ve eğitim aşamalarında geliştirilmiştir. Haluk Bayraktar, Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA'nın da kavramsal tasarım süreçlerinde önemli rol oynamıştır.
Haluk Bayraktar Kimdir?1978 yılında İstanbul'da doğan Haluk Bayraktar, lisans eğitimini ODTÜ Endüstri Mühendisliği'nde tamamlamış ve ardından Columbia Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmıştır. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi'nde işletme alanında doktora çalışmaları yapmıştır. Haluk Bayraktar, aynı zamanda aile şirketi olan Baykar bünyesinde milli ve özgün insansız hava aracı sistemleri geliştirme projelerinde mühendislik yöneticiliği yapmış ve halen Baykar Genel Müdürü olarak görevine devam etmektedir.
Bayraktar ayrıca Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) Yönetim Kurulu Başkanı ve SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanıdır. Ayrıca, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyeliği de yapmaktadır.
COVID-19 salgınıyla mücadelede aktif rol alan Bayraktar, yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü SAHA İstanbul kümelenmesi ile birçok projenin yürütülmesine öncülük etmiş ve yerli yoğun bakım solunum cihazı projelerine katkı sağlamıştır.
Haluk Bayraktar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky tarafından 3. Derece Haklar Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı ve Ukrayna'da Antonov Uçak Fabrikası'nın 75. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Antonov madalyası ile taltif edilmiştir. Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen Bayraktar, aynı zamanda Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ustalık, onur ve cesaret madalyasına layık görülmüştür.
Haluk Bayraktar, Burkina Faso Cumhurbaşkanı tarafından ülkenin en üst seviye ulusal nişanı olan Ordre de L'etalon Officier madalyası ile ödüllendirilmiş ve ayrıca Ukrayna Sınır Muhafızları Komutanlığı tarafından madalya takdim edilmiştir. Mali Cumhuriyeti'nin ulusal nişanı olan Mali Ulusal Nişanı ile ödüllendirilen Bayraktar, Kırgızistan Cumhuriyeti'nden de Daneker Devlet Nişanı almıştır. Kosova Savunma Bakanı tarafından Kosova Üstün Hizmet Madalyası'na layık görülen Haluk Bayraktar, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti tarafından da Onur Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Son olarak, Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından "Askeri Kardeşliğin Yıldızı Madalyası" ile ödüllendirilmiştir.
Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAZ