Büyükşehir meclisine “kadın” vekil yakışır

15.04.2024 - Pazartesi 19:13

Değerli okurlarım,
Yerel seçim sonuçlarını incelerken belediye başkanları ile meclis üyelerinden kadınlar dikkatimi çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadınları siyasetin nesnesi olmaktan çıkartıp öznesi haline getirdik. Öyle ki partimizin sadece kadın üye sayısı diğer partilerin toplam üye sayılarından daha fazladır. Kadınlar da bize sahip çıktı, bizim hep yanımızda yer aldı” sözlerini hatırladım.
Ama AK Parti’de, 31 Mart adayları ve başkan seçilenler arasından kadın sayılarının az olduğunu gördüm.
CHP’nin seçim kazanmasında kadın başkan ve meclis üye adaylarının “çat kapı” evlere girerek “boş tencere” sahibi kadınlarla muhabbet etmelerinin etkili olduğunu gözlemledim.
8 Nisan pazartesi günü kadınların seçim performansını yazdığım “Siyasetin Sultanları” başlıklı yazımda rakamlarla anlattım.
Seçim bittiğine, başkanlar mazbatalarını aldığına göre sıra meclislerin toplanmasına, meclis başkan vekili ile bütçe, imar, borçlanma, kredi dahil komisyonların seçimine geldi.
Önce Büyükşehir Belediye Meclisinin ilçe ve parti dağılımını hatırlayalım;
BİR: 31 Mart 2024’te; AK Parti Büyükşehir ve 9 ilçe (Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, Gebze,  Kandıra,  Kartepe, Körfez), 10 belediye ve meclisi kazandı. CHP 3 ilçe (Derince, İzmit, Karamürsel) ve meclis çoğunluğunu aldı.
İKİ: 12 ilçe belediyesinin 366 meclis üyesinin partilere dağılımı;
Başiskele AK Parti 24, CHP 6, SP 2. Çayırova AK Parti 18, CHP 7, İYİ Parti 6. Darıca AK Parti 20, CHP 11. Derince CHP 18, AK Parti 13. Dilovası AK Parti 14, DEM Parti 8, İYİ Parti 3. Gebze AK Parti 28, CHP 5, İYİ Parti 3 YRP 1. Gölcük AK Parti 19, CHP 12. İzmit CHP 22, AL Parti 15. Kandıra AK Parti 16, ANAP 5, CHP 2. Karamürsel CHP 15, AK Parti 10. Kartepe AK Parti 10, CHP 11, YRP 1. Körfez AK Parti 18, CHP 13.
BÜYÜKŞEHİR BAŞKAN VEKİLİDeğerli okurlarım,
Gelelim asıl konumuz Büyükşehir Belediye Meclisi başkan vekili ve komisyon seçimlerine.
Büyükşehir Belediye Başkan ve Grup Başkan vekillerinden başlayalım.
Önceki Başkan İbrahim Karaosmanoğlu döneminde (2004-2019) başkan vekilliği koltuğunda İlyas Şeker ve Zekeriya Özak oturdmuştu.
Tahir Büyükakın’ın ilk döneminde başkan vekili olarak Yaşar Çakmak ve Mustafa Soydabaş görev yaptı.
Yeni dönemde başkan vekili ve komisyon başkanı ile üyelerini seçecek 1 büyükşehir ve 12 ilçe belediye başkanı, 71 üyenin partilere dağılımı şöyle;
BİR: Büyükşehir 1, İzmit 8, Gebze 8, Başiskele 7, Çayırova 7, Darıca 7, Derince 7, Gölcük 7, Kartepe 7, Körfez 7, Dilovası 6, Kandıra 6, Karamürsel 6.
İKİ: AK Parti 57 (2019’da 60), CHP 24 (2019’da 14), İP 1 (2019’da 0), DEM Parti 1 (2019’da 0). ANAP 1 (2019’da 0), MHP 0 (2019’da 3), İYİ Parti 0 (2019’da 3), Saadet 0 (2019’da 1).
ÜÇ: Büyükşehir Belediyesi 13 Başkan ve 71 meclis üyesi toplam 84 üyenin partilere dağılımı şöyle; AK Parti, 56,  CHP 25,  İP 1, DEM 1, ANAP 1.
DÖRT: 2019 seçimlerinde 13 olan kadın üye sayısı 2024’de 6’ya düşerken partilere dağılımı; AK Parti 3 (2019’da 10), CHP 2 (2019’da 2), İYİ Parti 0 (2019’da 1), DEM Parti 1 (2019’da 0).
Önceki dönemlerde olduğu gibi yeni dönemde de isimleri AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve meclis çoğunluğuna sahip AK Partili üyelerin belirleyecek.
Başkan vekili kim olur bilmiyorum.
Ben kadınlara “pozitif ayırımcılık” yapılması gerektiğini AK Partinin 3 kadın üyesi Berna Abiş, Fatma Nur Çelik, Seyhan Dünmez’den birinin başkan vekili koltuğuna oturmasını isteyen ve düşünenlerdenim.
Gazeteci olarak seçim öncesi ve sonrası düşüncelerimi paylaşırken velinimetim değerli okurlarımı doğru bilgilendirmeye, özen gösterirken birileri gibi siyasete müdahale etmekten, bazı adayları öne çıkarmaktan hep kaçınmışımdır.
Ama bu yazımda izninizle Büyükşehir Belediye Meclisinde çoğunluğa sahip AK Parti’nin 3 kadın adayından Berna Abiş’e “pozitif ayırımcılık” yapılmasının nedenlerini anlatayım;
Bir: AK Parti’nin önde gelen saygın isimlerinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yol arkadaşı, 3 dönem Ulaşlı Belediye Başkanlığı yapan Burhan Abiş ile Ulaşlı Belediye Başkanlığı, Gölcük ve Büyükşehir Belediyesinde koordinatör olarak görev yapan Nihat Abiş’in yeğeni olup “AK Parti Siyaset Mutfağında”  yetişmesi.
İki: KOÜ İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirmesi, siyaseti sevmesi, çalışkanlığıyla herkesin takdirini kazanması, tuttuğunu koparması, özgüveni yüksek olması.
Üç: Büyükşehir Belediyesi Plan Bütçe Komisyonu, Denetim Komisyonu başkanlığı yapması, 2023’de AK Parti milletvekili adayları arasında yer alması, KADEM il temsilciliği dahil STK’larla olan diyaloğunun çözüm odaklı iyi olması.
Dört: AK Parti Gölcük ilçe yönetiminde görev yapan, iki dönemdir Gölcük Belediye meclis üyeliğinin yanı sıra Kocaeli Büyükşehir meclis üyesi seçilen,  Berna Abiş’in yeni dönemde Büyükşehir Belediye Meclis Başkan vekili olarak yaşanacak olası sorunların çözümüne yardımcı olacağını düşünüyor, Türk Kadınını en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum.
CHP’DE HÜRRİYET ADI GEÇİYORDeğerli okurlarım,
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekilliğini 2 dönem Körfez Belediye Meclis üyesi Engin Taşdemir yapmıştı.
Taşdemir “İki dönem yeter” diyerek 31 Mart seçimlerinde aday olmadı.
Büyükşehir Meclisinde 84 üyeden muhalefetteki CHP ve 25 üyesini temsilen kulislerde Başkan Vekili olarak İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in adı geçiyor.
Önceki dönemlerde Büyükşehir Meclisinde en çok devamsızlık yapan üye olarak bilinen, meclise gittiğinde kavgalarıyla hatırlanan Hürriyet’in CHP Gurup Başkan Vekili olması meclise renk katacaktır.
Siyasette ve belediyecilikte deneyimli iki kadın siyasetçi; AK Parti’den Berna Abiş’in Başkan Vekili, CHP’den Fatma Kaplan Hürriyet’in grup başkan vekili olduğu Büyükşehir Belediye Meclisinin havasını değiştirecektir.

YORUM YAZ