Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze Namazı Duaları Nelerdir? 

10.05.2024 - Cuma 00:13

Cenaze namazı, rüku ve secdesi olmayan namazlardandır. Selam vermenin vacip sayıldığı bu namaz, dört kez “Allahu Ekber” denilerek kılınır. Peki, cenaze namazı nasıl kılınır, cenaze namazı okunan dualar, cenaze namazı sureleri nelerdir, cenaze namazı kaç rekattır, cenaze namazı niyeti nasıl getirilir, cenaze namazı şartları nelerdir? İşte cenaze namazı kılınışı…
Cenaze Namazı Nasıl Kılınır? Cenaze kılınışı için ilk yapılması gereken ölen kişiye ve kıbleye doğru dönmektir. Kıbleye dönülmesinin ardından saf tutulduktan sonra niyet edilir. Öncelikle imam ardından cemaat “Allahu Ekber” diyerek tekbir getirir. Tekbirin ardından eller bağlanarak 've celle senaük' cümlesi söylenir ve sübhaneke duası okunur.
Ardından eller kaldırılmadan 'Salli Barik' duaları okunur. Yine eller kaldırılmadan tekbir getirilir. Bilen kişiler 'Tirmizi, Cenaiz, 38' duasını okur. Bilmeyenler ise fatiha suresini okuyabilir. Dördüncü tekbirden sonra önce sağa ardından da sola selam verilir ve namaz tamamlanır. Cenaze namazı kılınışı kısaca bu şekildedir. Cenaze namaz nasıl kılınır uygulamalı olarak imamla birlikte kılınır.
Bayan cenaze namazı nasıl kılınır sorusu da ölen kişinin cenaze namazını kılacak kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Yine aynı şekilde kılınır. Cenaze namazını kılmaya ve onun için duaya ve imama uymaya niyet edilir. Ölü, erkek ise: "şu hazır erkek için" sözleriyle niyet edilir. Ölen kişi kadın ise; "şu hazır kadın için" diyerek niyet edilir. 
Abdestsiz Cenaze Namazı Kılınır Mı?Cenaze namazını abdestsiz kılmak caiz değildir. Ancak kişi abdest alamayacak bir durumun içindeyse teyemmüm alarak da cenaze namazı kılınabilir.
Cenaze Duası Türkçe meali ve okunuşu Cenaze duası Arapça okunur. Ancak bu duanın ne anlama geldiği bilinmelidir. Cenaze namazı türkçe meali bu nedenle sıkça araştırılır. Cenaze duası Türkçe anlamı ölümün ve bağışlanmanın anlamını taşır. İşte, cenaze duası türkçe okunuşu…
"Rabbim! Ölümüzü, dirimizi, burada olanımızı, olmayanımızı, kadınımızı, erkeğimizi, küçüğümüzü, büyüğümüzü affet. Rabbim! Aramızdan yaşamasına izin vereceklerini İslam üzere yaşat, öldüreceklerini İslam’la öldür. Şuradaki ölüye rahatlık ve kolaylık ver ve onu affet. Bu kişi iyi bir kişi ise onun iyiliğini arttır. Eğer kötüyse sen merhametin ve rahmetinle bunları görmezden gel. Ona inan, müjde yakınlık ve ikramla mukabele et. Ey merhamet edenlerin en merhametlisi olan Rabbim!."
Cenaze Namazının Hükmü Nedir?Cenaze namazı, Müslümanların, ölen din kardeşlerine son görevlerini yerine getirdikleri namazdır. Kadın ve erkek, bir kişinin bile bu görevi yerine getirmesi durumunda, namaz kabul edilir.
Namaz ölen kişi için dua etmek anlamını taşır. Dolayısıyla Müslüman kişiler bu namaz sebebiyle bir araya gelir ve ölü kişinin arkasından namaz kılar. Farz olan bu namaz, kılan kişinin ölü olan kişiye karşı sorumluluğudur.
Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAZ