Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Bu yüzyılın öncü illerin biri Kocaeli olacak

22.03.2024 - Cuma 17:14

İŞ DÜNYASI İLE BULUŞTU Bugün sabah saatlerinde Kocaeli’ye gelen Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kocaeli Valiliği ziyareti ardından Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Kocaeli İş Dünyası Buluşması’na katıldı. Yılmaz’a sahnede Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut eşlik etti. Selamlama konuşmasını yapan Yılmaz, “Bu yüzyılın öncü illerinden biri de Kocaeli olacak. Sanayisi, yatırımı ile tarımı ile. Katma değeri yüksek ekonomik yapısının öncü illerinden biri olacaktır” ifadelerinde bulundu.
KENT PROTOKOLÜ KATILDIPrograma Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Veysel Tipioğlu, Cemil Yaman, Sami Çakır, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş katılım sağladı.
PROGRAMLARDA ÖNERİLERİNİZİ ALIYORUZCumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yaptığı konuşmasında şunları anlattı: “Ortak akılla hareket etmeye büyük önem veriyoruz. Bunun iki faydasını görüyoruz, birincisi hazırlık aşamasında yaptığımız planlamalara önemli katkılar geliyor. Yaptığımız programlarda önerilerinizi alıyoruz. İkincisi ise katılımcı eylem uygulamada sahiplenmeyi getiriyoruz. Hem siyasi hem toplumsal sahiplenme ile politikalarımızın hayata geçtiğini vurgulamak isterim. Dünyada bir rekabet var. Bir diğer yandan savaşlar yaşıyoruz. Ukrayna Rusya savaşı tüm dünyayı etkileyen bir gelişme oldu. Diğer yandan Gazze’de yaşananlar olumsuz gelişmeler karşımızda duruyor. Türkiye’de ise geçen yıl tarihimizin büyük afetini yaşadık. Acil müdahaleler yapıldı bitti ama henüz yaraları tam anlamıyla sarmış değiliz.
ENFLASYONLA MÜCADELE ZAMAN ALIRBütün bu şartlar altında küresel ekonomide yüzde büyüme varken Türkiye yüzde 4,5 büyüme kaydetti. Diğer yandan büyümenin kompozisyonunu da değiştirme çabamız var. Bu yönde de gelişmeler olduğunu ifade edebilirim. Tüketim harcamalarımızda uzun süre ardından ilk kez tek haneye düştü. Enflasyon ile ilgili de kararlı şekilde mücadelemizi başlatmış bulunmaktayız. Ancak şunu da açık yüreklilikle söylemek lazım, enflasyonla mücadele tüm dünyada zaman alan bir şeydir. Biz de bunu hemen hükümeti kurduktan sonra mayıs itibari ile başladık. Ocak Şubatta beklentilerimizin üzerinde oldu sadece. Merkez Bankamız bunun ile ilgili tedbirini aldı.
SPEKÜLASYONLARA KANMAYINYıllık düşüş haziran temmuz gibi gerçekleşmiş olacak. Dezenflasyon süreci başlayacak. Geçtiğimiz yıl olumlu bir gelişme cari açığımızda yavaşlama var. 45 milyar dolar cari açık ile kapattık yıl sonunu. Beklentimiz 32 – 33 milyar dolara kadar gerilemesi. Geçen yıla göre bakarsak yarı yarıya bir düşüş yaşandı. Döviz ihtiyacımız azalmış durumda. Son dönemlerde oluşturulmuş bir spekülatif bir hava var. Kimse kanmasın. 100 milyar dolar civarında hizmet gelirimiz oldu. Bu yılda 60 milyar dolar turizm geliri diyoruz. Bu yıla da iyi başladı ihracatımız 259 milyon dolara yaklaştı. İş gücü piyasalarında da geçen yılı iyi kapattık.
CİDDİ ÖDENEKLER AYIRMIŞ DURUMDAYIZBir belediyenin iki temel konuda çözümler üretmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Birincisi yaşam ortamı ikincisi ise iş ve yatırım ortamı. Özellikle iş dünyamız açısından, Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin örnek çalışmalar yaptığını ifade edebiliri. Başkanımız Tahir Büyükakın’a projelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Biz de merkezi idare olarak karayolu ulaştırmaya ciddi ödenekler ayırmış durumdayız. İzmit Kandıra projesine 1 milyar 250 milyon TL, Derince Liman Tem Otoyolu’na 170 milyon TL tahsis ettik. Burada da Gebze Köseköy arasında hat kapasitesinin arttırılması için 1 milyara yakın ödenek ayırmış durumdayız.
KOCAELİ TÜRKİYE YÜZYILININ ÖNCÜSÜ OLACAKTIRGebze OSB Metro Hattı 30 milyon lira, yıllık kaynağı ise 3.3 milyar lira. Buralara önemli kaynaklar ayırdık. Yerli milli aracımızı yaptıysak, Türkiye’nin çip yapma konusunda da atılımlar yapması gerekiyor. DSİ’nin Karamürsel içme suyu projesi 1.6 milyar lira ödenekli. Merkezi idare olarak Büyükşehir’imizde ve ilçe belediyelerimizde çeşitli projeler üretiyoruz. Türkiye Yüzyılındayız, bunun parti ile alakası yoktur. Kucaklayıcı bir ifadedir. Bu yüzyılın öncü illerinden biri de Kocaeli olacak. Sanayisi, yatırımı ile tarımı ile. Katma değeri yüksek ekonomik yapısının öncü illerinden biri olacaktır.”

YORUM YAZ