Elektriğe Dönüştürülüyor

24.08.2023 - Perşembe 11:51

 

Büyükşehir Belediyesi, SEKAY’da her gün tonlarca katı atığın dönüşümüyle milyonlarca kWh elektrik üreterek Sakarya ekonomisine katkı sunuyor. 500 dönümlük tesis ve depolama alanı üzerine kurulu Türkiye’nin en büyük katı atık entegre tesisi cam, metal, kâğıt ve plastik atıkların vatandaşlara elektrik olarak dönüşünü sağlıyor. Tüm yerel yönetimler tarafından örnek alınan SEKAY, “çevreci proje” alanında dünyada parmakla gösteriliyor.

 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından atıkların bertarafı ve katma değere dönüşmesi için hayata geçirilen SEKAY projesi binlerce kişinin kullanımını karşılayan enerjiyi üretiyor.  Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak, tüketim kültürünün neden olduğu olumsuzlukları minimum seviyeye indirmek ve dünyanın içinde bulunduğu enerji kıtlığında Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracak bir örneği teşkil etmek için faaliyete alınan Sakarya Katı Atık Entegre Tesisinde (SEKAY) bugüne dek milyonlarca kWh elektrik enerjisi ekonomiye kazandırıldı. Ayrıca bu tesiste cam, metal, kâğıt ve plastik atıklar da ayrıştırılarak hammadde olarak ikinci kez tüketime kazandırılıyor.

 

Çöpten enerjiye

Sakarya’da sokaklarda bulunan her çöp tenekesine bırakılan çöp bu tesise gelerek geri dönüşümün bir parçası oluyor. Tesise 16 ilçeden günlük toplam bin ton çöp geliyor. Bu da Sakarya’da her vatandaş günlük ortalama 1 kilogram çöp meydana getirdiğini gösteriyor. Bu çöpler katı atık entegre tesisinde işlenerek geri dönüşüme, enerjiye ve gübreye dönüştürülüyor. Çöp olarak nitelendirilen her şey tüketim odaklı yaşamda ikinci kez nitelik kazanıyor. Bu sayede çöpler, tekrar ekonomiye kazandırılmış oluyor.

YORUM YAZ