İşveren toplu iş sözleşmesini reddetmişti: Mersen işçileri greve çıktı

19.04.2024 - Cuma 12:13

4 SENDİKALI İŞTEN ÇIKARILMIŞTIDünya çapında 33 ülkede 50’den fazla üretim tesisi bulunan Fransız menşeli Mersen İstanbul Sanayi Ürünleri A.Ş. işyerinde çalışan 60 işçi Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nda 2 yıl önce örgütlenmişti. İşveren, sendikanın yetkisine itiraz ederken girilen hukuksal süreç sonucunda dava sendikanın lehine sonuçlanmıştı. Sendikaya karşı çıkan işveren ise şubat ayında 4 sendika üyesi işçinin çalışmasına son verdi. Sendika tarafından hukuk mücadelesi ile işveren işçilerin sendikalı olmalarını engellemek için ücretlerde iyileştirme yapmak ve sosyal haklar vermek zorunda kalmıştı.
İŞÇİLER BUGÜN GREVE ÇIKTI Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından hazırlanan Toplu İş Sözleşmesi’nde işçilerin mevcut ücretlerine birinci altı ay için yüzde 115 zam ve ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık dilimlerde enflasyon + 5 puan olarak zam teklifinde bulunulmuştu. Mersen’de örgütlü işçiler için sendika tarafından başlatılmak istenen toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri için işveren masaya oturmayı reddetti. Mersen’de sendikalı olan 60 işçi toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni için mücadelelerini kararlılıkla sürdürmeye devam ederek 19 Nisan itibari ile (bugün) greve başladı.
KÜRESEL SENDİKA DA SONUÇ ALAMADIBirleşik Metal Sen tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Mersen, elektrikli motor kömürü üreten, dünya çapında 33 ülkede 50’den fazla tesisi, 7 bin 500 çalışanı bulunan, başta savunma sanayi olmak üzere dünyanın ve ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarının tedarikçisi konumunda olan bir şirket. Üyesi olduğumuz üst örgütlerimiz IndustriALL Küresel Sendika ve IndustriALL Avrupa aracılığıyla şirket merkeziyle yaptığımız görüşmelerden herhangi bir sonuç alamadık. Fransa sermayeli Mersen’in merkez yöneticileri de Türkiye’deki işçilerin hak ve adalet mücadelesini görmezden geldi.
İŞVEREN TEKRAR MASAYA ÇAĞRILDIBu ülkede işçiler, sendika hakkına ulaşmak için işten atmalara, baskılara, yıllarca süren yetki mahkemesi süreçlerine karşı mücadele etmek zorunda bırakılıyor. İşverenler ise dilediği hukuksuzluğu, zorbalığı yapmayı kendilerine hak olarak görüyor. Buna karşın Mersen işçileri, en temel hakları olan sendikalı, toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni için mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyor. Artık yasal grev aşamasına geldik. Bugün grevimizi başlatıyoruz. Mersen işverenini bir kez daha masaya oturmaya çağırıyor, taleplerimiz karşılanana kadar grevimizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz. Direne direne kazanacağız.”

YORUM YAZ