Su Diyeti Nedir?

27.04.2024 - Cumartesi 01:13

Sağlıklı bir yaşam sürmek için su, vazgeçilmez bileşenler arasında yer alır. Vücuttaki önemli fonksiyonların sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için gün içerisinde vücudun gereksinim duyduğu seviyede su tüketilmesi büyük önem taşır. Su diyeti de günümüzde bazı sağlık sorunlarına karşı uzman doktorlar tarafından uygulanır. Su diyeti tedavisi, herkesin bildiği su diyetinden farklıdır. Su diyeti tedavisinde su tüketimi artırılır ve genel olarak kişiye özel besin gruplarını içeren bir diyet listesi hazırlanır. Bu tedavi doktorların uygun gördüğü süre boyunca uygulanır. Peki, su diyeti nasıl olur, su diyeti nasıl uygulanır?
Su Orucu veya Su Diyeti Nedir?Su diyeti nedir sorusunun cevabı yeterli su tüketimi yaparak kilo vermek isteyenler tarafından merak edilen konulardandır. Su dıyetı, bol miktarda su ve sıvı içecek tüketimi ile yapılan bir diyet çeşididir. En etkili su diyeti, beden için detoks etkisi yaratan ve kalori yakmayı artırıp kilo vermeyi sağlayarak yapılan su diyetidir.
Su Diyeti Nasıl Yapılır?Su diyetinin nasıl bir diyet olduğunu öğrendikten sonra akılara takılan en önemli soru “Su diyeti nasıl yapılır?” sorusudur. Su diyetinde günde en az 2 litre su ya da sıvı alımı yapılması gerekir. Bu, vücudun tok hissetmesini sağlar ve kan basıncını normal düzeyde tutar.
Su diyetinin etki etmesi için farklı sıvı içeceklerin de tüketilmesi yararlı olacaktır. Çünkü su, vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin hepsini karşılamaya yetecek bir içeriğe sahip değildir. Bu sebeple uzmanlar yalnızca su içilerek yapılan diyetlerin toksik belirtiler gösterebileceği konusunda uyarı yapar. Dolayısıyla su diyeti yapılırken besin değeri yüksek sıvı ve yiyecekler de programa eklenmelidir. Bu diyetin en fazla 3 gün boyunca yapılması önerilir. Peki, 3 günlük su diyeti nasıl yapılır, su diyeti nasıl yapılır tarifi nedir? İşte örnek su diyeti listesi…
·         Sabah: 2 bardak doğal elma suyu içilmelidir. Elma suyunun taze sıkılmış olması gerekir.
·         Ara Öğün: 1 fincan papatya çayı ve 1 bardak su içilmesi gerekir.
·         Öğle: 1 portakal tüketilmeli ve 1 bardak su içilmelidir.
·         Ara Öğün: 1 bardak limon suyu ile 1 maden suyu içilmelidir.
·         Akşam: 1 domates suyu içilmeli ve 1 adet elma yenmelidir.
·         Ara Öğün: 2 salatalık ve 2 bardak su tüketilmelidir.
Aynı zamanda yatmadan önce su tüketilerek günün bitirilmesi gerekir. Bu diyetin listesinde kesinlikle besin değeri yüksek meyveler ve sebzeler bulunmalıdır.
Su Diyetinin Faydaları Nelerdir?Su diyeti sağlıklı mı sorusu bu diyeti yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konular arasındadır. Gündelik hayatın yoğun temposundan dolayı ihmal edilen su alımına katkı sağlayan su diyeti faydaları epey fazladır. Vücut sağlığına olumlu olarak etki eden diğer faydaları ise aşağıdaki gibidir:
·         Detoks etkisi ile vücuttaki yağ oranının kolayca yakılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda toksinlerden arındırır.
·         Vücuttaki su oranının dengeli kalmasını sağlar. Oksijenin kan yoluyla taşınmasını sağlar.
·         Böbreklere bolca su gitmesi sayesinde idrar yoluyla toksik maddeleri vücuttan atmaya yardımcı olur.
·         Kan basıncını azaltır.
·         Cildin yaşlanmasını geciktirir.
·         İnsülin hassasiyetini artırması nedeniyle kan şekerini düzene sokar.
·         Metabolizmayı dengeler ve bağışıklığı destekler.
Su diyetinin ruhsal sağlığa da büyük faydaları olduğu söylenebilir. Stres seviyesini azaltmaya ve hücre direncini arttırmaya da katkı sağlar.
Su Diyetinin Zararları Nelerdir?Su diyeti, insan vücudunda ciddi bir kalori açığı yaratır. Bu sayede hızlı kilo kaybına neden olur. Fakat uzun süre uygulanmaması gereken bir diyet türüdür. Aksi takdirde sağlık problemleri yaratabilir.
 
·         Fazla sıvı tüketimi böbreğin işlevlerini olumsuz etkiler ve böbrek taşı oluşumunu arttırabilir.
·         Kan şekeri düzeyinin düşmesine sebep olabileceği için düşük tansiyon ve mide bulantısına sebebiyet verebilir.
·         Vücudun besin ihtiyacı yeterli karşılanmadığında bayılma, koordinasyon kaybı, saç dökülmesi, güç ve dayanıklılık yaratabilir.
·         Yeme bozukluğu rahatsızlığı yaşayan kişilerde düzensiz beslenme alışkınlığına neden olabilir.
·         Su diyeti uygulama sırasında sadece su içilmediğinden emin olunması gerekir. Sadece sıvı değil, meyve ve sebzeler gibi besin değeri yüksek gıdaları da tüketmek diyetin daha etkili olması ve vücut sağlığının korunması için önemlidir.
Su Diyeti İle Nasıl Kilo Verilir?1 gün su diyeti kaç kilo verdirir sorusu bu diyete başlayanların en merak ettiği sorulardandır. Buna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Her bireyde farklı edebilecek bir diyet türüdür. Su diyeti, hızlı bir şekilde kilo vermek için uygulaması tercih edilen bir diyet türüdür.  Su diyetinin temel prensibi, vücudun yağ yakmasına yardımcı olmak amacıyla kalori alımını sınırlandırmaktır.
Sıvı alımının artması vücudun toksinlerden arınmasını kolaylaştırır. Bu nedenle sindirim sisteminin de düzgün çalışması sağlanmış olur. Diğer yandan sıvı tüketiminin tokluk hissi yaratması gün içerisinde atıştırma ihtiyacını azaltır.
Özetle diyet boyunca sıklıkla meyve suları ya da sebze çorbaları gibi düşük kalorili yiyecekler tüketildiği zaman vücut hızlı bir şekilde kalori yakar ve su diyetiyle hızlıca kilo verilir.
Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAZ