Teleferikte yeni dönem

14.04.2024 - Pazar 19:13

Değerli okurlarım,
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin “prestij ve vizyon” projelerinden “Kartepe Teleferiği” ile ilk yolculuk 9 Mart’ta yapılmıştı.
50 yıllık hayalin gerçekleştiği o tarihi gün, Derbent’ten Kuzuyayla’ya Kartepe Teleferiği kabininde Vali Seddar Yavuz ve Başkan Tahir Büyükakın ile sohbet ederek çıkmıştık.
Kış turizminin cazibe merkezlerinden Kartepe’de bin 42 metre yükseklikte Samanlı Dağları zirvesinde “ekmek arası sucuk” yerken Kartepe Teleferiği öyküsünü ve anıları konuştuk.

9 günlük bayram tatilinde deniz kenarlarına gidemeyen vatandaşlar teleferiğin ücretsiz olmasını fırsata çevirerek Samanlı Dağları zirvesine çıkmak için  teleferik istasyonunda metrelerce uzun kuyruk oluşturdu.
Güvenli, konforlu Kartepe Teleferiği ile aynı anda İzmit Körfezini ve Sapanca Gölünü, aşağıda yağmur ormanlarının büyülü manzarasını seyredenler bir ilki yaşatan Başkan Tahir Büyükakın ve ekibine teşekkür etti.
Bugün Kuzuyayla’ya kışın ekmek arası sucuk ve köfte yemek, yazın piknik yapmak için çıkacaklar projenin ikinci etabı Kuzuyayla’da; 4 Kayak Evi, yaklaşık 800 metre Kayak Pisti, Kızak Pisti, 400-500-600 metrelik 3 Telesiyej hattı, otel, sosyal tesislerinden oluşan “Kış Sporları Merkezinin” açılmasıyla kayak severler Kartepe’ye akın edecek.
Kuzuyayla, Geyikalan ve Green Park Resorts Otel Kış Sporları Merkezini de içine alacak 12 milyon metrekare alanın tamamlanmasıyla Kartepe
Kocaeli’nin Türkiye ve dünyaya açılan penceresi olacak.
TELEFERİK ÜCRETLİ OLDUDeğerli okurlarım,
Kartepe Teleferik Hattı Projesi maliyeti 1.2 milyar TL olup devlet desteği almadan Büyükşehir Belediyesi öz kaynağıyla yapıldı.
Başkan Tahir Büyükakın, “Kartepe Teleferiğinin” hizmete girdiği 9 Mart’ta bayramda teleferik ücretsiz olacağını açıklamıştı.
Dün konuştuğum Kartepe Teleferik İşletmeciliğini üstlenen Ulaşım Park AŞ, Genel Müdürü Serhan Çatal “Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın’ın 9 Mart’ta açıkladığı gibi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin başlangıcı 6 Nisan cumartesi günü sabahından 14 Nisan pazar akşamına kadar yaklaşık 100 bin vatandaşımıza ücretsiz hizmet verdik” dedi.
Çatal, bugünden itibaren teleferiğe binişlerin paralı olacağını, büyüklerin 250.00 TL, öğrencilerin 100.00 TL ödeyeceğini söyledi.
Genel müdür Çatal, teleferiğin ulaşım aracı olmadığına dikkat çekerek, 60 yaş üstü ve toplu taşıma araçlarıyla indirimli ya da ücretsiz seyahat edenler için teleferik biniş ücreti 100.00 TL oldu.
GÜVENLİ VE KONFORLUDeğerli okurlarım,
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kartepe Teleferiği ile bayram tatilinde 100 binden fazla kişi Derbent’ten Kuzuyayla’ya çıkarken cuma günü Antalya Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı-Tünektepe Teleferik kazası yaşandı.
Kopan teleferik direğinin çarptığı kabinin tabanının düşmesiyle 1 kişinin öldüğü kazada kabinlerde mahsur kalan 184 vatandaş AFAD, jandarma, polis, asker, itfaiye, orman, UMKE, STK ekiplerinin müdahalesiyle 24 saat sonunda kurtarıldı.
2017 yılında hizmete giren, 605 rakımlı Antalya Tünektepe’ye 36 kabinle saatte 1200 kişi taşıyabilen, kablo uzunluğu 3 bin 604 metre olan Antalya Teleferiğini sorgulayacak, güvenliğini ve konforunu Kartepe Teleferiği ile kıyaslayacak değilim.
Ama Kartepe Teleferiği teknik bilgilerini bir kez daha paylaşmak istiyorum;
Bir: Kartepe Teleferiği kuruluşunu, yapımını dünyaca ünlü, teleferik sistemlerinin mucidi, akredite üretim firmalarla işbirliği yapan Avusturya ve İsviçre’nin en güvenilir firmaları üstlendi.
İki: Gidiş-dönüş 9 bin 736 metre uzunluğundaki çelik halatları, yurt dışında özel imal edilen 32 – 45 metre yüksekliğindeki direkler taşıyor.
Üç: İçinde kamera ve kontrol ekranı bulunan 10’ar kişilik güvenli ve konforlu Kocaelispor’un Yeşil-Siyah renkleriyle boyanmış 72 kabinden oluşuyor.
Dört: 331 metre rakımlı Derbent’ten Samanlı Dağları bin 42 metre yükseklikteki Kuzuyayla’ya 14 dakikada ulaşıyor.
Beş: Olası bir kaza olduğunda ya da sorun yaşandığında kabinlerde mahsur kalan yolcular Antalya’da ki gibi helikopter ya da başka yöntemlerle değil önceden hazırlanmış kurtarma programına göre kabinler istasyonlara çekşlerek tahliye edilecek.
Altı: Arızalanan bir somun ya da vida dahi onarılarak değil Avrupa’daki üreticisi tarafından yenisi ile değiştirilmek suretiyle sistemin çalışmasına izin verilecek.
SOSYAL TESİSLER AÇILDIKocaeli Büyükşehir Belediyesi “prestij ve vizyon” projelerinden, kış turizminin cazibe merkezi, Kocaeli’nin Türkiye ve dünyaya açılan penceresi Kartepe Teleferiğin Derbent ve Kuzuyayla’daki sosyal tesisleri de ramazan sonrası hizmete açıldı.
Açılış ve kapanış saatleri, teleferik hizmet saatleriyle uyumlu planlanırken değişiklik yapılıncaya kadar sabah 10.00 akşam 8.00 arası misafirlere hizmet verecek.
300’er kişilik kafeterya ve terasın işletmeciliğini üstlenen Antikkapı AŞ Genel Müdürü İslam Yücel “Ramazanda kapalı olan Kuzuyayla ve Derbent’te 300’er kişilik tesislerimizi açtık. Misafirlerimiz muhteşem manzara ve güzler yüzlü personel eşliğinde hizmet vermeye başladık” dedi.
Köfte, ekmek arası sucuk, pasta, tatlı ve içeceklerden oluşan zengin menü ile misafirleri ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade eden genel müdür Yücel, “Maide başta olmak üzere Antikkapı bünyesindeki tesislerimizde verdiğimiz zengin menüyü Derbent ve Kuzuyayla sosyal tesislerimizde de vereceğiz. Teleferiği kullanan vatandaşlarımızı Derbent ve Kuzuyayla’da Samanlı Dağlarının bin 400 metre zirvesinde yağmur ormanlarının büyülü manzarasını seyrederken yeme-içme ihtiyaçlarını karşılamaları için bekliyoruz” şeklşinde konuştu.
SONUÇ: Kartepe Teleferiği dünyaca ünlü, teleferik sistemlerinin mucidi, akredite üretim firmalarla işbirliği yapan Avusturya ve İsviçre’nin en güvenilir firmaları tarafından kurularak hizmete açıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “prestij ve vizyon” projelerinden olan Kartepe Teleferiği güvenirliği ve konforu ile Türkiye’deki teleferikler arasında ilk günde ilk sırayı alırken 5-6 ayda ulaşılacak 100 bin yolcuyu bayram tatilinde taşıyarak bir ilke imza attı.

YORUM YAZ