Zeytinoğlu, Türk Eximbank destekleri ihracata ivme kazandırır

27.03.2024 - Çarşamba 19:14

KSO’NUN MART AYI KONUĞU YILDIZKocaeli Sanayi Odası (KSO) Mart ayı meclis toplantısı konuk konuşmacı Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız’ın katılımı ile gerçekleşti. 6 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul tarafından gerçekleşirken KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aylık ekonomik verileri değerlendirdi. Zeytinoğlu, konuşmasında, Yıldız’a firmaların kredi maliyetlerinin yüksek olması karşısında zorluk çektiğini söyleyerek Türk Eximbank’ın desteklerinin genişletilmesinin ihracata ivme kazandıracağını ifade etti.

AYLIK EKONOMİK VERİLERİ DEĞERLENDİRDİZeytinoğlu, şubat ayı ekonomi gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasında şunları söyledi: “Şubat ayında; 21 milyar 86 milyon dolar ihracat gelirimiz var. Geçen yıl deprem etkisiyle ihracatta bir daralma yaşanmıştı. Ancak bir önceki yıla göre kıyasladığımızda da yine yüzde 6 üzerinde. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülke; 1 milyar 723 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 333 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 158 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 75 milyon dolar ile Irak ve 1 milyar 64 milyon dolar ile İngiltere. Ticaret Bakanlığı’nın, firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin şubat verilerine baktığımızda Kocaeli 2 milyar 597 milyon dolar ile ikinci sırada.”
EXİMBANK DESTEKLERİ GENİŞLEMELİFirmaların kredi maliyetlerinin yüksek olması karşısında zorluk çektiğini Yıldız’a ifade eden Zeytinoğlu, şunları söyledi: “Kredilerdeki daralma ekonomik büyümeyi yavaşlattığı gibi kredilerdeki maliyetler yatırım kararlarının ertelenmesini de beraberinde getiriyor. Ülkemizin, dünya ile rekabetini korumak için ihracatçılarımıza verilen desteklerin bütçenin elverdiği ölçüde daha fazla olması gerektiğini sürekli dile getiriyoruz. Almanya Hermes kredileri ile 1949’dan beri şirketlerinin yabancı ülkelere yönelik yatırım ve ihracatlarını garanti altına alıyor. Ülkemizde de Eximbank’ın son dönemde üç kez sermaye artışına gittiğini biliyoruz. Almanya ve Çin örneğindeki gibi bizde de Türk Eximbank’ın desteklerinin genişletilmesinin ihracatımıza ivme kazandıracağına inanıyoruz.”
ŞAHABETTİN BİLGİSU ÇEVRE ÖDÜLLERİ DÜZENLENECEKOda bünyesindeki projeleri duyuran : “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Sektöre Entegre Okul Modeli” oluşturuldu ve bununla ilgili tebliğ yayınlandı. Bu model; nitelikli ara eleman ihtiyaçlarınıza bir çözüm olarak talep ettiğiniz meslek liselerinin ihtiyacınız olan bölümlerini fabrikanızda açmanıza imkan sağlıyor. Hepsi fabrikada olmak üzere 2 yıl teorik ve 2 yıl iş başı eğitimi ile bu öğrencileri, öğretmenlerin yanında sizlerin usta eğiticileriniz yetiştirecek. Özellikle büyük çaplı firmalarımız açısından bu önemli bir gelişme. İlgili üyelerimiz konuyla ilgili destek almak için arkadaşlarımıza başvurabilir” dedi ve Türkiye’de ilk ve bu formatta tek ödül organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerini’nin başvurularının 26 Nisan tarihine kadar alınacağını söyledi.

YORUM YAZ