Akgün: Şehrimizdeki en büyük tehlike, çatı katlarıdır

05.06.2024 - Çarşamba 16:13

ÇATI KATI YIKIMA SEBEPGeçtiğimiz günlerde İstanbul Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi'nde sebebi belirlenemeyen sebeplerden kaynaklı 4 katlı bir bina çökmüş ve çökme sonucunda 1 vatandaş hayatını kaybederken 8 kişi ise yaralanmıştı. İncelemeler ardından ilgili binaya sonradan yapılan çatı katının yıkıma sebep olduğu edilirken İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi konu ile ilgili basın açıklaması düzenledi. İMO Başkanı Ali Akgün tarafından gerçekleştirilen açıklamada, alt kattan gelen kolonların çatı katında devam ettirilememesi sebebi ile projede tehlike arz ettiğini söyleyerek, “1999 gölcük depremi sonrası şehrimizde yapılar için en büyük düzensizlik sebebi olan çatı katlarıdır” dedi.
YENİ BİNALARI DA KONUŞALIMKocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile Kocaeli genelinde yapı stoğu denetimi yaptıklarını söyleyen Akgün, konuşmasının devamında şunları ifade etti: “1999 öncesi inşa edilen binalar incelendi. Şu anda çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Fakat eski binaları konuştuğumuz kadar yeni yapılacak binaları da konuşmamız gerekiyor. Düzensizlikler yelpazesi geniş bir konudur. Yapılar için planda düzensizlik, düşeyde düzensizlik, katlar arası düzensizlik, irdelenmesi proje yapım aşamasında dikkat edilmesi, kontrol edilmesi gereken yapısal durumlardır. Bu durumların göz ardı edilmesi, yapılar için, can güvenliğini tehdit eden bir unsura dönüşmesinin önünü açmaktadır. 
KOLONLAR DEVAM ETTİRİLEMİYORDeprem bölgesi olmamıza rağmen 1999 gölcük depremi sonrası şehrimizde yapılar için en büyük düzensizlik sebebi olan çatı katlarıdır. Çatı katları mimari ve ticari kaygılar nedeniyle normal katlara göre oldukça farklı planlarla tasarlanmaktadır. Bir binada taşıyıcı elemanların bir bütün olarak inşa edilmesi düşey düzensizlik durumunu ortadan kaldıracağı için o bina daha güvenli hale gelmiş olacaktır. Fakat ne yazık ki mimari projede yapılan planların bozulması istenmediği için inşa edilen birçok çatı katında alt kattan gelen kolonların hepsi çatı katlarında devam ettirilememektedir.
ÇATI KATLARI KALDIRILSINBu durum statik proje açısından oldukça tehlike arz eder hale gelmektedir. Ayrıca çatı katları izolasyon, mülkiyet ve yapı güvenliği gibi sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Şehrimizin her köşesinde bu problemlerle karşılaşmak mümkündür. Maalesef günümüzde ticari kaygılar, can güvenliğini sağlayacak olan statik projelerin önüne geçmektedir. Her kurum ve kuruluşun, şahısların statik projelere gereken önemi vermesini istiyoruz. Zira olası bir büyük depremde 6 Şubat 2023’te büyük bir acıyla yaşadığımız o günler tekrar edecektir. Ülkemizde olan depremlerde edindiğimiz tecrübeler sonucu ilk hasar alan ve yıkılan yerler çatı katlarıdır. İMO Kocaeli olarak çatı katlarının kaldırılmasını talep ediyoruz.”

YORUM YAZ