Başkan Çakar zamlardan dolayı sitem etti!

21.07.2023 - Cuma 13:20

Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar artan akaryakıt fiyatlarına sert eleştiride bulundu. Çiftçilerin üretmek için tükettiğini ifade eden Çakar, “Çiftçilerden alınan ÖTV’ye (Özel Tüketim Vergisi) anlam veremiyorum. Artık çiftçilerimizin kolunu kıpırdatacak hali kalmadı” dedi.

Yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve döviz kurundaki artış A’dan Z’ye tüm girdi maliyetlerini etkiledi. Yaşanan krizde ise tarımın ve gıdanın önemi daha da ortaya çıktı ancak artan girdi maliyetleri ile beraber tarım ürünlerinin fiyatı da her geçen gün yükseldi.

Artan maliyetlerin başında ise akaryakıt geldi. ÖTV zammı ile beraber bir gecede 6 TL artan mazot fiyatlarına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 55 kuruş daha zam geldi. Sakarya’da mazotun fiyatı neredeyse 35 TL’yi buldu.

Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar litresi 35 TL’ye dayanan mazot fiyatları karşısında çiftçinin kolunu kıpırdatacak halinin kalmadığını söyledi.

Çiftçilerin üretmek için mazot kullandığını ve dolayısıyla mazotu ÖTV’siz alması gerektiğini ifade eden Başkan Çakar, “Çiftçilerimizin yaptığı işler özel tüketim değildir. Çiftçimiz mazotunu alıyor, tarlaya gidiyor; çalışıyor, çabalıyor. Üretmek için tüketiyor. Mazotun çiftçilerimize KDV ve ÖTV olmadan verilmesi gerekiyor” dedi.

Artan girdi maliyetleri ile beraber tarım yapmanın her geçen gün zorlaştığını ifade eden Başkan Çakar, “Girdi maliyetleri bu kadar yüksek seyretmeye devam eder ve hükümetimiz bu konuda çiftçilerimize yardımcı olmazsa korkarım ki tarım ciddi bir sekteğe uğrayacak.

Kaynarca, Sakarya’da en çok tarım ile ilgilenenlerin olduğu ilçelerden biri ancak çiftçi sayımız her geçen gün düşüyor. Gençler fabrikalarda çalışmaya razı oluyor. Kimse emeğinin karşılığını alamıyor.

Acilen yeni bir tarım politikasına geçilmeli. Üretmek için çalışan çiftçilerimizin omzundan bu ağır vergi yükleri alınmalı ve teşvikler artırılmalı” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ