İKİNCİ EL ARAÇLARINDA YENİ YASA!

15.07.2023 - Cumartesi 09:56

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el araç satışında araçların ilan yoluyla sıfır liste fiyatının üzerinde satılmasının önüne geçecek düzenleme bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Düzenleme ne zamana kadar sürecek?

İkinci el araçların, üretici ve distribütör tarafından belirlenen satış fiyatlarının üzerinde bir fiyattan satışlarının gerçekleştirilmemesine ilişkin kısıtlama bugün uygulanmaya başladı.

YENİ YILA KADAR GEÇERLİ OLACAK

Ticaret Bakanlığı tarafından otomotiv sektöründe yapılan stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında art arda adımlar atıldı.

TİCARET

Bakanlık tarafından alınan tedbirlere ek dolarak denetimler de sıklaştırıldı. Ticaret Bakanlığı, 6 Temmuz'da İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yaparak, araçların ikinci el satışlarında üretici veya distribütör tarafından belirlenen fiyatlarının üzerinde bir fiyattan satılmasına kısıtlama getirdi. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren kısıtlama 1 Ocak 2024'e kadar geçerli olacak. Uygulama, gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanları dahil olmak üzere tüm araç ilanlarını kapsayacak.

YÖNETMELİĞE UYMAYANLARA PARA CEZASI UYGULANACAK

Ticaret Bakanlığı tarafındn gerçekleştirilen yönetmelik değişikliğine göre, yapılan düzenleme kapsamında, düzenlemeye aykırı ilan verilmesi durumunda "ilan platformları" tarafından ilanı veren gerçek veya tüzel kişiler uyarılacak. Platformların uyarısına rağmen yönetmeliğe aykırı olarak yayınlanan ilan sahiplerinin bilgileri, ilanın yayınlandığı platform tarafından Bakanlığa bildirilecek.

İLAN BAŞINA 300 BİN CEZA!

Bu kapsamda, düzenlemeye aykırı her bir ilan "ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti" kabul edilerek, ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Öte yandan Bakanlık tarafından uygulanan denetimler uygulanmaya devam edecek.

 

YORUM YAZ