İngiltere'de yeni bir Covid alttürü tespit edildi

19.08.2023 - Cumartesi 15:16

İngiltere'de "yüksek sayıda mutasyon" içeren yeni bir koronavirüs alttürü tespit edildi.

İngiliz Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), BA.2.86 mutasyonunun Cuma günü İngiltere'de yakın zamanda seyahat geçmişi olmayan bir kişide tespit edildiğini açıkladı.

Ajans, bunun Britanyalılar arasında halihazırda "önemli bir toplumsal bulaşma" olabileceği anlamına geldiğini bildirdi.

Yeni alttür ilk olarak 24 Temmuz'da Danimarka'da, 31 Temmuz'da da İsrail'de görüldü. Bu ayın başlarında da ABD'de bir vaka tespit edildi.

Bu alttürün, "gizli Omikron" olarak bilinen türün muhtemel atası BA.2 varyantından gnomik olarak uzak olduğu belirtiliyor.

Bu alttür, Güney Afrika'da ortaya çıkan ve ilk olarak 2021'in sonlarında İngiltere'de tespit edilen orijinal Omikron türünden daha bulaşıcı olmasından almıştır.

UKHSA, yeni alttürün göreceli şiddetini veya şu anda dolaşımda olan diğer alttürlere kıyasla aşıların sunduğu korumadan kaçma olasılığını değerlendirmek için "yeterli veri" olmadığını açıkladı.

Ajans, oluşturabileceği riskleri belirlemek için kontroller devam ederken varyantın yayılmasını yakından izlemeye devam edeceğini bildirdi.

University College London'da hesaplamalı sistem biyolojisi profesörü ve UCL Genetik Enstitüsü direktörü Francois Balloux, yeni alttürün 30'dan fazla mutasyonla "Omikron'un ortaya çıkışından bu yana dünyanın tanık olduğu en çarpıcı SARS-CoV-2 türü" olduğunu söyledi.

Yeni bir vaka dalgası beklenmiyor

Ancak yeni türün yeni bir ağır hastalık ve ölüm dalgasına yol açması ya da insanların günlük yaşamlarında yeni kısıtlamalara yol açması pek olası değil, çünkü çoğu insanın hastalığa karşı bağışıklık kazanmış durumda. Balloux, şunları söyledi:

"BA.2.86'nın büyük bir yeni vaka dalgasına neden olduğu en kötü senaryoda bile, Alfa, Delta veya Omikron alttürlerinin yayıldığı salgının başlarında gördüğümüzle karşılaştırılabilir düzeyde ciddi hastalık ve ölümlere tanık olmayı beklemiyoruz.

Dünya üzerindeki çoğu insan artık aşılanmış ve/veya virüs tarafından enfekte edilmiş durumda. İnsanlar BA.2.86 ile yeniden enfekte olsalar bile, bağışıklık hafızası bağışıklık sistemlerinin devreye girmesini ve enfeksiyonu çok daha etkili bir şekilde kontrol etmesini sağlayacaktır.

BA.2.86 ya da gelecekte benzer bir varyantın yol açacağı büyük bir enfeksiyon dalgası istenmeyen bir olay olacaktır."

UKHSA müdür yardımcısı Dr. Meera Chand ise şunları kaydetti:

"V-23AUG-01, uluslararası bulaşma ve viral genomda önemli mutasyon temelinde 18 Ağustos 2023 tarihinde bir varyant olarak belirlenmiştir. Bu tanımlama, rutin gözetim süreçlerimiz aracılığıyla izlememize olanak sağlamaktadır.

Ülkede teyit edilmiş bir vakadan haberdarız. UKHSA şu anda ayrıntılı bir değerlendirme yürütmektedir ve zamanı geldiğinde daha fazla bilgi sağlayacaktır."

YORUM YAZ