Mimarlar Odası’nda çevre ve deprem konuşuldu: Dilovası’nda kişi başına düşen toplanma alanı 0,55 metrekare

05.06.2024 - Çarşamba 16:13

KOCAELİ KONUŞULDUKocaeli Çevre Platformu, Kocaeli Barosu katkıları ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla panel düzenledi. Mimarlar Odası Taş Binası’nda düzenlenen panelde alanında uzman isimler tarafından endüstriyel kazalar ve hukuki sonuçları konuşuldu. ‘Kocaeli Afetlere Hazır Mı?’ isimli konuşmasını yapan Abbas Musa Gökburun, Kocaeli’de ki toplanma alanlarına dair verileri paylaştı. Gökburun’un paylaştığı verilere göre Kocaeli’de olası bir afet durumunda en az toplanma akanına sahip olan Dilovası’nda kişi başına düşen alan 0,55 metrekare olacak.
ÇEVRE DAVASINDA SAFLARI SIKILAŞTIRALIMKocaeli Çevre Platformu Dönem Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz, açılış konuşmasını yaparak “Yeryüzü atalarımızdan miras kaldı ve bizde torunlarımıza taşıyacağız. Biz de dünyayı geleceğe taşımak iddiası ile yola çıktık. Sorunun sistemsel temellerini çok iyi biliyoruz. Bu kavgada herkesi safları sıklaştırmaya davet ediyorum” ifadelerinde bulundu. Kocaeli Baro Başkanı Mehmet Gül ise, “Bizi yalnız bırakmayarak katılım sağlayan kıymetli hocalarımıza gösterdikleri özveri ve zaman için teşekkür ediyorum.” Kocaeli Çevre Platformu’na teşekkür etti.
ÇEVRE KİRLENDİKÇE SAĞLIK SORUNLARI ARTIEndüstriyel Kazalar ve Sağlığa Etkileri ile ilgili konuşmasını yapan Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Çevresel faktörler hastalıkların 4’de 1’inden sorumlu olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti: “ Sağlık açısından da önemli bir konu ile karşı karşıyayız. Çevre kirlendikçe sağlık sorunları artmaya başladı. Bunun ilk etkilerini 1950’de Londra’da gördük. Bir haftada 4 bin kişi hava kirliliğinden hayatını kaybetti. Japonya’da denize dökülen atıklar, atıklar ile beslenen balıklar ve balıklar ile beslenen insanlarda zehirlenmeler de meydana geldi. Bugün ki konumuz endüstriyel kazalara geldiğimizde ise akut sonucunda ortaya çıkan kazalar. Yakın tarihimizde Marmara Depremin’de de tanık olduk. Doğal başlayarak endüstriyel devam eden bir kazaydı.”
İZMİT’TE KİŞİ BAŞI ALAN 0,64 METREKARE‘Kocaeli Afetlere Hazır Mı?’ isimli konuşmasını yapan Abbas Musa Gökburun, Kocaeli’de ki toplanma alanlarına dair verileri paylaşarak şunları söyledi. “Kocaeli’de toplanma alanlarınızı biliyor musunuz? Evinizin önünde toplanmanız riskli olabilir. Toplanma alanlarını bilmeniz önemli.” Gökburun’un paylaştığı verilere göre 9 toplanma alanına sahip olan Dilovası, kişi başına düşen 0,54 metrekare alan ile son sırada yer aldı. Kocaeli’de en çok toplanma alanına sahip olan Gebze’de ise 71 toplanma alanı bulunurken kişi başına düşen alan 5,60 metrekare. İzmit’te ise 66 toplanma alanı olmasına rağmen nüfus yoğunluğu ile kişi başına düşen alan yalnızca 0,64 metrekare.
YÜZDE 20’YE HİTAP EDİYORGökburun, konuşmasının devamında ise, “Doğal afetler çevresel etkilerle arttı. Ama nüfusartışı da afetlerden etkilen insan sayosını da artırdı. Türkiye’nin araç üretimini yüzde 40’ını Kocaeli karşılıyor. Kocaeli’nin yeri çok farklı. 6 Şubat depremlerinin Marmara’da olmasının nelere yol açacağı sık sık konuşuldu. Kocaeli’nin ülkenin yüzde 20’sine hitap ettiğini düşünebiliriz. Marmara Bölgesi’nde ki olası bir depremde ki yetkili kişi Kocaeli Valisi olacak.”

YORUM YAZ