Okyanuslar da aşırı ısındı

05.08.2023 - Cumartesi 12:33

Avrupa gözlemevi Copernicus, geçen pazar günü okyanusların yüzey sıcaklığının 20.96°C'ye ulaşarak yeni bir dünya rekoru kırıldığını açıkladı.

Kurum, ERA5 veri tabanına göre okyanusların yüzey sıcaklığının 30 Temmuz 2023'te 20,96°C'ye ulaştığını, bir önceki rekorun ise Mart 2016'da ölçülen 20,95°C olduğunu bildirdi.

Bu veriler, 60’ıncı kuzey ve güney paralelleri arasındaki okyanusları kapsıyor ve kutup bölgelerini hariç tutuyor.

Okyanuslar, sanayi çağında insan faaliyetlerinin neden olduğu Dünya sistemindeki aşırı ısının yüzde 90'ını emiyor ve bu enerji birikimi, atmosferde sera etkisi yapan gazlar biriktikçe artmaya devam ediyor.

İngiltere'deki Leeds Üniversitesinde iklim değişikliği konusunda uzmanlaşmış bir profesör olan Piers Forster, Copernicus’un verilerini "çok sağlam veriler" olarak nitelendirdi ve uydu gözlemleri ile gemilerden ve meteoroloji şamandıralarından doğrudan denizde alınan sıcaklık ölçümleriyle doğrulandığını belirtti.

Prof. Forster, "Okyanus ısı dalgası bazı deniz yaşamı için acil bir tehdit oluşturuyor. Bunun doğrudan bir sonucu olarak Florida'da mercanların beyazladığına dair işaretleri şimdiden görüyoruz" dedi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) geçici verilerine göre, geçen hafta Kuzey Atlantik suları daha önce hiç ölçülmemiş bir ortalama sıcaklığa ulaştı ve 26 Temmuz'da 24,9°C'lik rekor bir ortalama yüzey suyu sıcaklığı gözlemlendi. Kuzey Atlantik, genellikle eylül ayında en yüksek sıcaklığa ulaşır.

Kuzey Atlantik'in kıştan sonra ısınmaya başladığı mart ayından bu yana sıcaklık eğrisi önceki yılların oldukça üzerinde seyrediyor ve son haftalarda aradaki fark daha da açılıyor.

Böylece Kuzey Atlantik, sera etkisi yaratan gazların neden olduğu küresel ısınmanın sonucu olarak, okyanuslarının aşırı ısınmasının sembolik bir gözlem noktası haline geldi.

İspanya'nın ana denizcilik araştırma merkezine göre, birkaç gün önce Akdeniz 28,71°C'lik ortalama sıcaklıkla günlük sıcaklık rekorunu kırdı.

YORUM YAZ