Sakarya'nın Tarih Kokan Orhan Gazi Camii

15.05.2024 - Çarşamba 09:13

YENİSAKARYA

Orhan Bey döneminde, Orhangazi'nin sadık silah arkadaşı Konuralp'in liderliğinde Akyazı ve Sakarya'nın çevresindeki kaleleri fethettiği esnada, bu topraklarda Türkmen yerleşimlerinin temelleri atıldı. Bu dönemde, günümüz şehrinin bulunduğu yerde küçük bir köy kuruldu ve Orhan Bey'in adına bir cami inşa edildi.

Sultan Hamid döneminde, yüksek pencereli Osmanlı üslubuna uygun olarak yapılan cami, muhtemelen eski binasından daha geniş bir yapıya sahipti. Minaredeki 1316/1318 tarihi, ikinci inşaatın ne zaman yapıldığını göstermektedir. Günümüzdeki cami, Adapazarı'nın köy iken, 1893-1894 yıllarında Adapazarı'nda kaymakamlık yapan Nüzhet Paşa'nın liderliğinde ve halkın katkılarıyla inşa edilmiştir.

Bankalar Caddesi'nde bulunan caminin çatısı ahşaptır ve kiremit ile örtülüdür. Tek minaresi bulunmaktadır. 1967 depreminde zarar gören minare, usta Akyazılı Ali Akyüz tarafından yeniden yapılmış, ancak 1999 depreminde tekrar restore edilmiştir.

Orhan Gazi Camii, Sakarya'nın köklü geçmişine ve Osmanlı mirasına ışık tutan önemli bir yapı olarak günümüzde hala ibadet için kullanılmaktadır. Sakarya'nın kültürel ve tarihi zenginliğini yansıtan bu cami, ziyaretçilere geçmişe yolculuk yapma ve tarihle iç içe olma fırsatı sunmaktadır.

Öğle namazlarını Orhan Camii'de kılan Emircan Şahin isimli vatandaş, '' Burası benim için çok özel. Buraya geldiğimde geçmişte burada namaz kılanlarla berabermişim gibi hissediyorum. Orhan Camii benim için çok özel hergün öğlen namazını burada kılıyorum.'' dedi. 

Fotoğraf & Haber: Serkan Arutan 

YORUM YAZ