SGK Birikmiş Ödeme Tutarı: Nasıl Alınır ve Nasıl Hesaplanır?

04.06.2024 - Salı 15:14

Emekli olma işlemlerini tamamlayan sigortalı çalışanlar, dilekçe vererek bu isteklerini beyan ederler. Emeklilik işlemleri tamamlanan bireyler, maaşları hakkında bilgiyi e- Devlet üzerinden edinebilirler. Sisteme giriş yapan emekliler, çalıştıkları sigorta türüne tıklayarak birikmiş ödemeleri hakkında detaylı bilgi alabilirler. Bu bilgiler arasında birikmiş ödeme tutarı ve ödeme zamanı da yer alır.
SGK Birikmiş Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?Emekli maaşı tutarı, çalışanın durumundan işyerine kadar pek çok farklı kriterden etkilenir. Dolayısıyla, birikmiş ödeme tutarının ne kadar olacağıyla ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Birikmiş ödeme almak isteyen emeklilerin e-Devlet sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Ardından, gerekli işlemleri yaparak alacakları birikmiş ödeme tutarını öğrenebilirler.
Birikmiş ödeme tutarı hesaplanırken şu yöntem uygulanır:
Kesinleşen emeklilik maaşı 30’a bölünür. Bu, aylık ödemenin günlük hesaplamasının yapılmasını sağlar.Emeklilik başvurusu ile emeklilik maaş ödemesi arasındaki gün sayısı ele alınır. Örneğin, 15 Nisan 2023 tarihinde emeklilik başvurusu yapan bir çalışanı düşünelim. Bu kişinin ilk emeklilik maaşı girişi 1 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağı için arada 15 günlük bir fark oluşur.Emekli olan kişinin maaşı 20 Mayıs 2023 tarihinde hesabına yatar. Yukarıdaki hesaplamaya göre, yatan emeklilik maaşı miktarı 45 günlüktür.Bu durumda, günlük kesilen maaş miktarı 45 ile çarpılarak birikmiş ödeme tutarına ulaşılır.SGK Birikmiş Ödeme Tutarı Nasıl Sorgulanır?SGK birikmiş ödeme tutarını sorgulamak için emeklilerin çeşitli yöntemler kullanabilecekleri birkaç seçenekleri vardır. Yüz yüze sorgulama yapmak isteyen kişiler, doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurabilirler. Ayrıca, ALO 170 hattını arayarak da bu bilgiye ulaşılabilir. Kimlik bilgileri doğrulandıktan sonra, birkaç dakika içinde birikmiş ödeme tutarı öğrenilebilir.
Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla birikmiş ödeme tutarını sorgulamak için e-Devlet hizmetlerinden faydalanılabilir. Emekli vatandaşlar, kişisel bilgileriyle sisteme giriş yaparak bu hizmetten yararlanabilirler. Bu hizmetle birikmiş ödeme tutarını öğrenmek isteyen kişiler, aşağıdaki adımları izleyebilirler:
Emekli vatandaşların e-Devlet şifresi yoksa, ilk olarak bir PTT şubesine giderek şifre temin etmeleri gerekmektedir.Şifre edindikten sonra, bu bilgi ve T.C. kimlik numarasıyla sisteme giriş yapılmalıdır.Arama motoruna “Emekli Aylık Bilgisi” yazılmalıdır.Açılan sayfada, normal emekli maaşı ve birikmiş ödeme tutarı görüntülenecektir.SGK Emekli Maaşı Nasıl Birikir?Emekli maaşının birikmesi, başvuru ile ödeme tarihleri arasındaki süreye bağlıdır. Emekli maaşı başvurusu yapan vatandaşlara maaşları sonraki ayın başında ödenir. Dolayısıyla, vatandaşlar başvurdukları ay içinde emekli maaşı alamazlar. Maaşın ayın ilerleyen günlerinde ödeneceği göz önünde bulundurularak, aradaki süre baz alınarak birikmiş ödeme tutarı hesaplanır.
SGK Emekli Maaşı Hangi Gün Ödenir?Emekli maaşının ödeneceği gün, kişiden kişiye değişir. Birikmiş ödeme tutarı, emekli maaşının ödendiği güne bağlı olduğundan, farklılık gösterebilir. Vatandaşların bağlı olduğu sigorta ödeme günü belirler. Tahsis numarasının son hanesine göre ay içinde ödeme yapılır. Örneğin, 4A sigortası kapsamındaki emeklilerin tahsis numarasına göre ödeme alma tarihleri şöyledir:
Son hane 9 ise, ayın 17’siSon hane 8 ise, ayın 22’siSon hane 7 ise, ayın 18’iSon hane 6 ise, ayın 23’üSon hane 5 ise, ayın 19’uSon hane 4 ise, ayın 24’üSon hane 3 ise, ayın 20’siSon hane 2 ise, ayın 25’iSon hane 1 ise, ayın 21’iSon hane 0 ise, ayın 26’sıdır.
Kaynak: Haber Merkezi

YORUM YAZ