Suriyeli göçmenler yurtlarına mı dönüyor ? İşte detaylar …

31.07.2023 - Pazartesi 07:31

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı İstanbul'da kayıtlı olmayan fakat İstanbul'da yaşayan Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere gitmeleri için 24 Eylül'e kadar zaman tanıdı. Sakarya'da kayıtlı fakat başka illere giden Suriyelilerin, 24 Eylül'e kadar zamanı var. Peki Sakarya'da kayıtlı kaç Suriyeli var?

Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından ülkeden göç devam ediyor...

Yaşanan göç harekatından en çok etkilenen ülkelerden biri de Türkiye oldu.

Suriye uyrukluların kayıtlı oldukları illeri terk edip başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde yoğunlaşmasına karşı çalışmalar başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nca yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul ili dışında kayıtlı olmasına rağmen hâlihazırda İstanbul ilinde ikamet eden geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu yabancıların kayıtlı oldukları illere 24 Eylül 2023 tarihine kadar dönmeleri gerekmektedir.

Söz konusu Suriye uyruklu yabancılara, 24 Eylül 2023 tarihine kadar İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurmaları halinde, kayıtlı oldukları illere dönmek üzere yol izin belgesi verilecektir." denildi. Bu açıklamanın ardından verilen müddet içerisinde farklı illerdeki göçmenlerin de kayıtlı oldukları şehirlere geri dönmesi bekleniyor.

SAKARYA'DA İKAMET İZİNLİ KAÇ GÖÇMEN VAR?

20 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından güncellenen verilere göre " ikamet izni" ile Sakarya'da kayıtlı toplam 15 bin 81 göçmen var. Bunların küçük bir kısmı Suriyeli iken, ağırlık Irak, İran ve çeşitli körfez ülkelerinin vatandaşlarına ait.

GEÇİCİ KORUMA KAPSAMINDA SAKARYA'DA BULUNAN GÖÇMEN SAYISI

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre Sakarya'da geçici koruma kapsamında yaşayan 15 bin 127 Suriyeli olduğu öğrenildi.

Sakarya'da kayıtlı Suriyelilerin nüfusa oranı ise %1,38 olarak ölçüldü.

Bu kapsamda Sakarya'da kayıtlı ikamet izinli ve geçici koruma kapsamındaki toplam göçmen sayısı 30 bin 208. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın uyguladığı karar doğrultusunda Sakarya'da bulunmayan göçmenlerin de 24 Eylül'e kadar geri dönmesi bekleniyor.

İKİ KATEGORİDEKİLER AÇIKLANMIYOR

"Uluslar arası koruma" statüsündeki sığınmacıların sayısı ise açıklanmıyor.
Başta Afganistan'dan gelenler olmak üzere yasa dışı yollarla ülkemize gelenler ise "Düzensiz göç" kategorisinde bulunuyor.
Bunların sayısı da açıklanmıyor.

TOPLAMI 50 BİNİN ÜZERİNDE

Sakarya'da "Geçici koruma" statüsündeki 15 bin 821, "İkamet izinli" 14 bin 152 sığınmacı ile birlikte sayıları açıklanmayan uluslararası korumadakiler ve kaçak Afganlarla birlikte sığınmacı sayısının 50 binin üzerinde olduğu değerlendiriliyor.

YORUM YAZ