Trigliserid Nedir?

04.06.2024 - Salı 21:13

Trigliserid nedir sorusu bu konuyu merak edenlerin araştırdığı konulardandır. Trigliseridler, kandaki bir çeşit yağ olarak açıklanabilir. Trigliserid nasıl oluşur diye soracak olursak, vücudun alınan ve hemen kullanılmasına gerek olmayan kalorileri, trigliseride çevirdiği cevabını alırız. Çevirdikten sonra da yağ hücrelerinde saklar. Uzun süreli açlık, çok enerji sarf ettiren spor aktiviteleri ve hormon üretimi gibi durumlarda vücutta saklanan trigliseridler kullanılır. Özetle, trigliseridler vücutta gerekli durumlarda kullanılmak için yağ hücrelerinde saklanır. Gerektiği zaman da enerjiye dönüştürülür ve vücuttaki görevlerini yerine getirirler.
Trigliseridler, Tansiyon ve kolestrol düzeylerinin yanı sıra kalp sağlığının önemli bir ölçüsüdür. Kanda bulunma seviyeleri de kalp sağlığı için takip edilmesi gereken bir parametredir. Çünkü kanda yüksek düzeyde trigliserid bulunursa kalp hastalığı riski artar.
Devamlı karbonhidrat ve yağ bakımından zengin besinler tüketmek ve vücuda alınan enerjinin harcanandan daha fazla olması gibi faktörler neticesinde kandaki trigliserid seviyesi yükselebilir. Kandaki aşırı trigliseride, hipertrigliseridemi denir.
Trigliseridin Faydaları·         Vücudun ihtiyaç duyduğu temel enerjiyi sağlar.
·         Tansiyonu dengeler ve yükselmesini engeller.
·         Vücut ısısını dengeler.
·         Bağışıklık sistemini kuvvetli bir hale getirir.
·         Organları dış etkenlerden korur.
·         Hücrelerin ve vücudun ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olur.
İdeal Trigliserid DeğeriTrigliserid nedir kaç olmalı gibi bir soru aklınızı kurcalıyorsa içeriğimizi okumaya devam ederek ulaşabilirsiniz. Peki, trigliserid kaç olmalı, trigliserid kaç olursa tehlikeli?
Sağlıklı bir yetişkin için trigliserid normal değerleri 150 mg/dL’nin altında olmalıdır. 150 mg/dL ile 199 mg/dL arası değerlere sınır değerler denilir. 200 mg/dL ve üstü değerler ise kanda trigliserid yüksekliği olarak ifade edilmektedir.
Trigliserid Yüksekliği ve DüşüklüğüTrigliserid yüksekliği, kanda bulunan trigliserid değerinin 150 mg/dl üzerinde olmasıdır. Diğer adı ile hipertrigliseridemi olarak bilinir.
Trigliserid düşüklüğü ise 50 ml/dl altında olmasıdır. 150 mg/ dl değerinin altındaki trigliserid normal düzey olarak kabul edilir. 50 ml/dl altına inmediğinde trigliserid düşüklüğü değeri genel olarak bir sorun teşkil etmez. Trigliserid düşüklüğü neye sebep olur sorusuna cevap arayacak olursak; uyuşukluk, cilt kuruluğu, üşüme, kas kütlesi kaybı, cilt incelmesi ve saçların kırılması gibi semptomlar sayabiliriz. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin de zayıflamasına davetiye çıkarır.
Trigliserid Neden Yükselir?Hipertrigliseridemiye neden olan etkenler kişiden kişiye değişir. En doğru tanıyı koymak ve tedavi uygulamak için doktor gözetiminde bir analiz yapılması en doğru karar olacaktır. Trigliserid yüksekliğine sebep olan durumlar aşağıdaki gibidir.
·         Kalp rahatsızlıkları, karaciğer rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon, akut hepatit, tiroid hastalıkları, diyabet, Cushing Sendromu ve akromegali gibi hastalıklar
·         Kalıtsal disbetalipoproteinemi, lipoprotein lipaz eksikliği, tip 3 hiperlipoproteinemi, kalıtsal hipertrigliseridemi, tip 5 hiperlipoproteinemi gibi genetik sebepler
·         Gebelik, hareketsiz bir yaşam tarzı, alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, öğünlerde çok fazla yemek, obezite problemleri, aşırı sigara kullanımı, gece geç saatlere öğün sığdırma, işlenmiş gıda tüketimi ve kullanılan bazı ilaçların neden olduğu yan etkiler gibi yaşam koşullarının getirmiş olduğu nedenler
Yüksek trigliserid seviyesi sebebiyle tedavi uygulanan kişilerin aileleri de belirli aralıklarla kan ölçüm testlerini yaptırmalıdır.
Trigliserid Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?Trigliserid yüksekse sessiz ve sinsi bir şekilde yükselmeye devam edebilir. Ancak artık 500mg/dL değerini aşması durumunda ciddi belirtiler ile kendini belli edebilir.
Sık sık görülen trigliserid belirtileri; baş ağrısı, pankreatit, dirsek ve diz eklemlerinde meydana gelen nodül oluşumları ve yorgunluk hissidir. Bu semptomların görülmesi, kandaki trigliserid oranının çok fazla artması anlamına gelir. Hastalığın bu düzeye gelmesi durumunda, farklı sağlık sorunlarının da ortaya çıkma ihtimali artar. Bu nedenle kolesterol ve trigliserid yüksekliği belirtileri görülmeye başlandığında hemen doktora başvurulması gerekir.
Trigliserid Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?Trigliserid yüksekliği tedavisi, kişinin trigliserid seviyelerini düşürmeye yönelik bir hayat sürme kabiliyetini artırma çalışmalarıdır. Bu çalışmaların en başında beslenme düzeninin yeniden gözden geçirilmesi gelir. Bunun yanında ilaç tedavisine de başvurulur. Trigliserid fazlalığı tedavisinde kullanılan bu metodlar aşağıdaki gibidir.
·         Beslenme Düzeninde DeğişikliklerTrigliserit yüksekse sağlıklı beslenme düzeni ile trigliserid seviyelerini kontrolde tutmak gerekir. İşlenmiş gıdalar tüketilmemeli, kızartmalar ve paketlenmiş atıştırmalıklar gibi doymuş yağ, trans yağ tüketimi azaltılmalı ve beyaz ekmek, beyaz pirinç, şekerli içecekler ve tatlılar yenmemelidir.
·         Fiziksel AktiviteRutin egzersiz programı oluşturmak, trigliserid seviyelerini düşürme konusunda yardım sağlar. Haftada en az 150 dakika orta seviyede bir egzersiz ya da 75 dakika yoğun egzersiz planlayabilirsiniz. Bu planlamayı yaparken yaşınıza ve sağlık durumunuza dikkat etmeniz gerekir.
·         Kiloyu Kontrol Altında TutmaObezite ya da fazla kilo trigliserid seviyelerini artırabilir. Dolayısıyla sağlıklı bir kiloda olmak trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
·         İlaç TedavisiTrigliserid yüksekliğinde, yaşayış tarzı değişikliklerinin yanında doktor ilaç tedavisi de tavsiye edebilir. Statinler, fibratlar, niasin ve omega-3 yağ asitlerini içeren ilaçlar trigliserid seviyelerini düşürmeye katkıda bulunur.
Trigliserid Düşüren Besinler Hangileridir?Beyaz un ve şeker içeren besinler, trigliseridi artırır. Bu da kilo almaya sebebiyet verir. Gerek olmayan ve fazlalık olan kaloriler trigliseride dönüştürülür ve vücutta depo edilir. Bu nedenle yüksek trigliseridi olanların, kalori tüketimini azaltması tavsiye edilir. Bu bağlamda trigliserid neler düşürür diye soruyorsak, aşağıda sıraladığımız maddeleri okuyabilirsiniz.
·         Porsiyon miktarınızı yeniden gözden geçirmek fayda sağlar.
·         Abartılı öğünler tüketmek ve öğün atlamalarından kaçınmak yerine sıklıkla ve az miktarda yemeye özen gösterilmelidir.
·         Kepekli tahıllar yemek de trigliseridi düşürür. Bunun yanında soda tüketimi trigliseridin kontrolüne destek olur.
·         Bal, pekmez gibi doğal şekerler de fazla tüketildiğinde sorunlara yol açabilmektedir. O yüzden “Ne de olsa doğal, istediğim kadar tüketirim” gibi bir düşünce içinde olmamanız önemlidir.
Sağlıklı kilolarda seyretmek trigliserid seviyelerinde pozitif etkiler meydana getirir. Bu yüzden, aşırı kilonuz varsa %5 ila %10 oranında kilo vermek, seviyenizin normale indirgenmesine ön ayak olabilir.

YORUM YAZ