Yıkılan vergi dairesi alanına Otopark değil meydan yapılacak

06.06.2024 - Perşembe 12:14

SÖRLER OKULUNU AÇIKLADIİzmit için tarihi olarak önem arz eden binalarından biri olan Sörler Okulu’nun yanında bulunan Kocaeli Vergi Dairesi depreme dayanıklı olmadığı için yıkılmış ve yerine yapılacak olan katlı otopark Kocaeli Büyükşehir Meclisi’nden geçmişti. Kocaelililer katlı otopark konusunda ikiye bölünürken Sörler Okulu’nun otopark ile kapatılması kamuoyu tarafından tepki aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bugün Sörler Okulu’nda incelemelerde bulunarak basın açıklaması yaptı. Büyükakın, Sörler Okulu’nun önünün kapatılmaması için otopark yapma kararlarından vazgeçtiğini ve eski vergi dairesi yerine 6 aylık bir sürede halka açık bir hizmet alanı olan meydan olarak projelendireceklerini söyledi.
OTOPARK İHTİYAÇTIBüyükakın’ın Sörler Okulu ve katlı otopark açıklaması: “Burası uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan bir alan. Defterdarlık binası yıkım kararı alındığında buraya ne yapılacağı gündeme geldi. O tartışma unutuldu şu an yeni bir defterdarlık binası inşa ediliyor. Bu alanın kullanım alanı ile ilgili yoğun görüşmeler yapıldı. Ağırlıklı görüşmelerde ihtiyaç bir otopark yapılmasıydı. Yapılacak olan otoparkın hem çarşıyı canlandıracağı hem de ihtiyacı karşılayacağı düşünüldü . Alanın coğrafik konumu ön tarafdan giril ve çıkış imkanının olmayışı. Sadece arkadan giriş ve çıkışın yapılacağı üzere arkadaşlarımız uzun süre düşündü. 287 araçlık bir mekanik otopark yapılacaktı, aşağı inmenin başka sakıncaları vardı.
ESNAF OTOPARK İSTİYORArkada bir tarihi eser var. Anıtlardan ve Kültür Barlıklarından izin alınması gerekiyordu. Orada belli bir koşullar arandı. Anıt yapısının kapanmaması şartı istendi. Bu doğrultuda arkadaşlarımız projelerini bitirdiler. Buna dönük bir imar planı çalışması yapıldı ve süreçte itirazlar oldu. Arkadaşlarımızın da buna ilişkin kaygıları oldu tabi ki, arkada bir tarihi eser var önününü kapatmamak lazım. Bazen şöyle söyleniyor, eskiden de önünde bir bina vardı ve önü kapatılıyordu. Hatta bina yemekhane olarak kullanılıyordu. Ama bina yıkılarak önü açılınca insanların teorik olarak farklı değerlendirme imkanları doğdu. Bu süreçte de biz de açık olmasa da görüşmelere devam ettik. Esnaf hala otopark yapılmasını istiyor.
AÇIK ALAN YAPILSINBu bölgeye otopark yapılması şehir için doğru bir karar olacaktı. Buraya yine bir otopark yapılması gerekiyor. Şehirde bir kentsel dönüşüm çalışması var, kentsel dönüşüm sonuçlarının ne olacağı değerlendirildi. O da farklı bir yeni durum karşımıza çıkarmış oldu. Birkaç iyiyi birden elde etmeye imkan olduğunu biliyoruz. Bir yandan otopark yapalım bir yandan da tarihi eseri kullanılabilir halde açalım. Ama her zaman doğru kararların hepsi birden gerçekleşemiyor. 2 aydır arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. Bölgede ki kentsel dönüşüm çalışmaları ile bu bölgede ihtiyaç olan otoparkın başka bir yerde yapılması bir bu mekanın tarihi eser olarak muhafaza edilmesi, kütüphane yapılacaksa kültür amaçlı bir fonksiyon yüklensin. Bu bölgede bir açık alan yapılsın.
OTOPARK BAŞKA ALANA YAPILACAKBu bölgeye hizmet edecek başka alana otopark yapılması üzerine çalışıyorlar. Burada da açık alan projesi yapmak üzerine çalışıyorlar. Burada açık alan bırakarak çok detaylı değil, çok büyük maliyetleri olmayan bir meydan olarak kullanılabilecek ama insanların buraya geldiğinde hizmet alacak bir fonksiyon yükleyelim. Otoparkı da başka yere yapalım şeklinde bir noktaya geldik. Bu bölgede de bir açık alan düzenlemesi ile hareket geleceğini düşünüyoruz. Otopark kararımızdan vazgeçmeyeceğiz. İnsanlara çay kahve ve diğer hizmetleri içinde barındıracağı, insaların nefes alacağı bir alan olarak yapılacak.
PROJE 6 AY SÜRECEKŞehir meydanında alışverişe gelen kadınların birkaç problemi oluyordu. Bir tanesi alışverişe geldiklerinde arabalarını taşları üzerinde uyanmayacak ve topuklu ayakkabılar ile gezilebilecek bir taş olsun talebiydi. Yürüyüş yolunun buraya taşan bir konsepti olarak da düşünebilirsiniz. Sakin bir yerde dinlenelim diyebilecekleri bir mekan olarak kullanılsın. Şu an proje üzerinde çalışıyor arkadaşlarımız. Çok maliyetli bir şey olmayacağı için burası 6 ay içerisinde bitecektir diye tahmin ediyorum. Belediye tarafından işletilecek.”

YORUM YAZ