FINDIKÇILAR BASIN AÇIKLAMASI YAPTI!

18.07.2023 - Salı 20:39

Sakaryalı fındıkçılar istedikleri fındık fiyatını açıkladı

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, fındık üreticilerinin 2023 yılı için 100 TL/KG fındık alım fiyatı talep ettiğini açıkladı. Üreticilerin dolar kuru ve üretim maliyetlerinin yanı sıra, TMO'nun alım şartları ve kriterlerini de göz önünde bulundurarak belirlenen bu fiyatın, piyasaya etki edecek bir alım politikası uygulamasını beklediklerini ifade ettiler.

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, fındık üreticilerinin 2023 yılı fındık müdahale alım fiyatı beklentilerini ortaya koydu. Üreticiler, fındığın kilosu için 100 lira fiyat talep ederken, bu fiyatın dolar kuru ve üretim maliyeti dikkate alınarak belirlenmesini istedi.

Sakarya'nın fındık üretimi yapan ilçelerinde yapılan görüşmeler sonucunda belirlenen ortalama fiyat, Hendek Ziraat Odası'nda yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında sunuldu. Toplantıda, üreticilerin farklı beklentileri olmasına rağmen, açıklanması istenen fındık fiyatının ortalaması 100 lira olarak belirlendi.

Dolar kurundaki artış ve enflasyonun dikkate alınarak, hasat döneminde fiyatların revize edilmesi talep edildi. Üreticiler, TMO'nun alım şartları ve kriterlerinin de çiftçi lehine olması gerektiğini vurguladılar.

Üreticiler ayrıca, TMO'nun bu yıl Karasu, Kocaali, Akyazı, Hendek, Ferizli, Erenler, Adapazarı ilçelerinde alım noktaları oluşturmasını ve piyasaya etki edecek bir alım politikası uygulamasını beklediklerini ifade ettiler.

 

TMO'nun geçen yıl uygulamaya koyduğu üretici lehine alımları kolaylaştıran kriterlerin bu yıl da devam ettirilmesi gerektiğini belirten üreticiler, alım kriterlerini detaylandırdılar. Bu kriterler rutubet oranı, sağlam iç fındık oranı, buruşuk iç fındık oranı, çürük ve bozuk iç fındık oranı, yabancı madde oranı ve çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranını içeriyor.

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, 2023 yılı fındık hasadının ülke ve üreticiler için kazançlı ve bereketli olmasını diledi.

Ayrıca Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, TMO dan beklediğimiz alım kriterlerini de açıkladı;

  • Rutubet Oranı: %6,5’e kadar,

    Sağlam İç Fındık Oranı: %40 ve üzeri,

    Buruşuk İç Fındık Oranı: %10 ve altı ,

    Çürük ve Bozuk İç Fındık Oranı: %5 ve altı

    Yabancı Madde Oranı (taş, toprak vb.): %0,5 ve altı,

    Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altı

YORUM YAZ